TV der bevæger dig

Thorsten kæmper med krigstraumer: Nu hjælper han andre veteraner

Thorsten Westphal var udsendt som soldat i Bosnien, og krigsoplevelserne sidder stadig i kroppen på ham. Han lider af PTSD og hjælper andre i samme situation.

Foto: Troels Sørensen

Foto: Troels Sørensen

1 af 2

Selvom det er 19 år siden at Thorsten Westphal var udsendt som soldat i Bosnien, så sidder krigsoplevelserne stadig i kroppen på ham. Han lider af posttraumatisk stress syndrom og er på førtidspension. Alligevel gør han en ekstraordinær indsats for at hjælpe andre. 

Thorsten Westphal var for snart 20 år siden udsendt som soldat i Bosnien. Foto: Troels Sørensen

Thorsten Westphal arbejdede som sygepasser i den danske mission i Bosnien i 1997, og en række uventede og voldsomme oplevelser satte sig i kroppen på ham.

-    Jeg var udsat for en følelse af afmagt, og det her trigget noget i min hjerne, siger Thorsten Westphal til TV SYD’s søndagsmagasin ”Sørens om søndagen”.

Især én oplevelse har hjemsøgt Thorsten Westphal. På et tidspunkt blev han sammen med to kolleger kaldt ud til en ulykke, hvor to lokale børn var faldet i en brønd. Thorsten Westphal havde ikke bemyndigelse til at gribe ind og hente børnene op, selvom han kunne. 

Thorsten Westphal lider af post traumatisk stresssyndrom (PTSD) og hjælper andre med samme lidelse. Foto: Troels Sørensen

 

Da han kom hjem fra krigen, blev hans krigstraumer ikke behandlet, og de næste år var et helvede for Thorsten Westphal. Tanker om krigsoplevelserne hærgede hans sind, og han søgte ro i alkohol og et behov for at tage i byen bare for at slås.

-    Jeg var et decideret dumt svin, siger Thorsten Westphal.

00:54

Se den video Thorsten Westphal i 2012 lagde på Facebook for at vise, hvor slemt han havde det under et angstanfald. Video: Troels Sørensen, TV SYD

Luk video

Han kom ikke af med sine følelser, og derfor begyndte han at lide af voldsomme angstanfald. Det var så slemt, at han i et nødråb valgte at vise omverdenen, hvordan det så ud når han havde et angstanfald.

Fem gange har han forsøgt selvmord, og han kunne ikke passe et normalt arbejde. I 2001 gav en psykiater ham diagnosen PTSD, som betyder post traumatisk stresssyndrom, og han blev tilkendt førtidspension.

00:29

Aldrig i livet havde jeg troet jeg kunne stå her i dag og fortælle om, hvordan det påvirker mig. Det er jo kun godt. Det viser jo, at jeg har overskuddet til at hjælpe andre folk…det er min opgave i livet at hjælpe dem. Video: Troels Sørensen, TV SYD

Luk video

Den lange nedtur vendte først i 2012, da han modvilligt tog afsted til behandling hos den kontroversielle terapeut, Carl-Mar Møller, som har specialiseret sig i at behandle PTSD-ramte krigsveteraner. 

Thorsten Westphal, der bor i Padborg,  nøjedes ikke med at hjælpe sig selv og gå i behandling. Han tog også en terapeut-uddannelse hos Carl-Mar Møller, og i dag hjælper han, foreløbigt gratis, andre sønderjyske krigsveteraner med PTSD. Derudover er han aktiv i den sønderjyske forening for krigsveteraner.

-    Det jeg mærker er, at jeg kan bruges til noget igen.

08:35

Sørens om søndagen:  Selvom det er 19 år siden at Thorsten Westphal var udsendt som soldat i Bosnien, så sidder krigsoplevelserne stadig i kroppen på ham. Han lider af post traumatisk stresssyndrom og er på førtidspension. Alligevel gør han en ekstraordinær indsats for at hjælpe andre. Program: Troels Sørensen, TV SYD

Luk video