Kommune føler sig alene om at bevise skader efter brand

I Fredericia prøver de stadig at få overblik over skaderne efter storbranden. Nu er spørgsmålet, om branden har forvoldt varige skader på miljøet.

I Fredericia er det helt store spørgsmål nu, om den store brand på havnen har forvoldt varige skader på miljøet i Lillebælt og Kattegat. Hvis det er tilfældet, kan miljøskadeloven for første gang komme i brug herhjemme.

Loven siger, at forureneren skal betale for at bringe naturen tilbage til samme tilstand, som før ulykken. Men som loven er lige nu, så er Fredericia Kommune alene om at skulle bevise, at der er sket skader, og det er nærmest en umulig opgave for kommunen.

- Vi har slet ikke kompetencerne til at analysere forureningerne i vandet. Det er jo åbenlyst, at der er sket en kæmpe ulykke og forurening. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor Miljø- og Naturstyrelsen ikke selv tager opgaven herfra, siger Christian Bro, formand for teknik- og miljøudvalget (A), til TV SYD.

Fredericia Kommune har både analyseret badevand og observeret dyr og planteliv uden tegn på miljøskader, men det betyder langt fra, at der ikke er sket nogen skade.

- Strømmen er så stærk i Lillebælt, at den har ført skaderne alle mulige andre steder hen. Det er vi slet ikke i stand til at undersøge. Lige nu føler vi lidt, vi er i et hamsterhjul, fordi vi skal dokumentere over for Miljø- og Naturstyrelsen, siger Christian Bro.

Han mener derfor, at der skal kigges på loven.

- Der skal justeres et eller andet, for det kan simpelthen ikke være hensigten, at det er kommunen, der skal tage sig af en ulykke af det omfang ude i vandet, siger Christian Bro til TV SYD.

 

Om miljøskadeloven

- Miljøskadeloven skal bruges til de meget store miljøuheld.

- Loven omfatter undersøgelse og afhjælpning af en miljøskade og undersøgelse af, hvem der kan anses for ansvarlig for skaden.

- Forudsætningen for, at sagen er omfattet af loven, er, at Fredericia Kommune træffer afgørelse om dette.