Kom med dit bud: Hvad skal Clydes nye storkemage i Smedager hedde?

Hverken Bonnies fravær, Annikas tilbagekomst eller fremmede storke på himlen over Smedager, rokker ved Clydes tro på sin nye mages evner som æggepasser og storkemor. Nu skal hunstorken have et navn. Kom med dit bud.

Hvad skal storken hedde?

Med stor sandsynlighed kommer TV SYDs seere til at følge Clyde og den tyske hunstorks unger i Smedagerreden.

Så nu er det tid til, at den skal have sig et navn. Men hvilket? Det kan du være med til at bestemme.

Skal hunstorken have et 'røvernavn', som Bonnie og Clyde fik, fordi de stjal reden fra Annika sidste år efter Tommys bortgang. Deres unge fik navnet Ronja efter romanen af Astrid Lindgren: Ronja Røverdatter. Dermed er vi tilbage ved de svenske navne fra Astrid Lindgrens romanunivers, som det siden 2016 har været kutyme at opkalde unger efter.

Eller skal det være noget helt andet?

Send os dit forslag på mail

Mulighederne er mange, og der er intet krav om, at navnet skal knytte sig til hverken røveruniverset eller navne efter svenske Astrid Lindgrens romanfigurer.

Send dit forslag på mail til storke@tvsyd.dk senest mandag den 17. maj klokken 9.00. Du må meget gerne give en begrundelse for dit forslag.

Herefter vælger TV SYD og storkene.dk de bedste navneforslag, og disse vil så blive sendt til sms-afstemning fra tirsdag den 18. maj kl. 12 og frem til fredag den 21. maj klokken 10.00.

Vi trækker lod om to storkekrus blandt de deltagere, der kommer med den bedste begrundelse for vindernavnet.   

Det her ved vi om hunstorken

Den nye hunstork i Smedager er tysk og kun tre år gammel. Den stammer oprindelig fra en rede nær Bremen. Sidste år fik den meget usædvanligt for dens unge alder en unge på vingerne i en rede nær Neumünster.

Da den ankom til Danmark de første dage i april i år, havde den egentlig først slået sig ned i reden ved Uge tæt på grænsen med en tysk partner. Men efter nogle urolige dage i begyndelsen af marts med slåskampe mellem Clyde og den tyske hanstork, blev det sikkert og vist: Den unge hunstork foretrak Clyde som mage og far til sine kommende unger og har siden lagt fem æg.

Om alt går vel klækkes det første æg omkring 14.-15. maj.

Nu er der ro i reden

I ugevis ventede vi på en mage til storken Clyde, der allerede ankom til reden i Smedager søndag den 7. marts.

For hvornår ville sidste års partner - Bonnie - dukke op? Og hvad med Annika - redens mangeårige beboer? Ville den ankomme til Smedager igen i år og 'kræve' reden tilbage? 

Spørgsmålene har været mange.

Disse navne har storkeunger tidligere fået

2020: Ronja 

2019: Anna og Lotte

2018: Alma, Anton og Line

2017: Alfred

2016: Pippi

Fra 2011 - 2015 fik ungerne ingen navne. Alle unger er ringmærket.

Men ingen af de to kendte hunstorke viste sig i området de følgende mange uger. Dårligt vejr over Balkan har gjort trækket nordpå meget langvarigt for mange af de storke, der er 'østtrækkere', det vil sige de flyver til og fra Sydafrika via Østeuropa, Balkan og Mellemøsten. 

Først en måned efter Clydes ankomst - den 7. april - var det sikkert og vist: En ung hunstork valgte Clyde som mage, og sammen ruger de nu på fem æg i tvreden.

- Der er ro og stabilitet lige nu. Det giver god mening at give den et navn. Det ser ud som om, at Annika har slået sig ned i en anden rede i nærheden. Og fordi vi er sent henne i ynglesæsonen, så håber vi på, at hun vil slå sig fast ned og ikke kræve Smedagerreden tilbage, siger storkeekspert Mogens Lange fra storkene.dk  

Den 10. maj er typisk sidste chance for at danne par i Danmark. Derefter er det ikke særlig sandsynligt, at de kan få levedygtige unger på vingerne, inden efteråret og trækket syd på begynder. 

Storkene kender selvfølgelig ikke datoerne, men de mærker og reagerer på lyset og døgnrytmen.