Liv i storkereden: Disse særlige kendetegn skal du holde øje med

Hvorvidt den nyankomne stork er Annika, Bonnie, Clyde eller en helt fjerde, kan du spore dig ind på ved at kigge efter tre særlige kendetegn.

Søndag eftermiddag kom der atter liv i storkereden i Smedager. 16.45 landede en voksen stork uden ringmærkning. Det gør det svært for eksperterne ved Storkene.dk at bestemme, om storken er én, vi kender. Derfor holder de øje med særlige kendetegn, du også selv kan holde øje med.

- Først og fremmest tror jeg ikke, det er Annika, der ankommet. Hende kender vi godt, og hun plejer at have betydeligt hvidere ben. Det har hun, da hun har afføring ned ad benene for at holde varmen væk. Denne stork har næsten ikke noget på benene. Det er derfor sandsynligvis en stork, der har overvintret et andet sted end der, hvor Annika plejer at overvintre, fortæller Mogens Lange fra Storkene.dk.

Det skal du holde øje med

Hvis du ligesom eksperterne vil gætte med på, om den nye stork er én, vi kender, så er der disse særlige kendetegn, du skal holde øje med.

  1. Hvis storken piller hjemmevant og hygger om reden, er det sandsynligvis Bonnie eller Clyde. Hvis den fx henter nye pinde eller grene, så viser storken, at det her er mit hjem, her hører jeg til, forklarer Mogens Lange.
  2. Begynder storken at kigge meget mod himlen, er det sandsynligvis Bonnie, der spejder efter Clyde eller omvendt. Begynder den også at brede vingerne ud og dermed gøre sig stor og tydelig, så er det også et tegn på, at den venter på noget bestemt, forklarer Mogens Lange.
  3. Hvis storken drøner langt ud på marken, når den skal finde mad og vand, så er det nok en strejfer. Hvis den derimod opholder sig på gårdspladsen, drikker af spanden nedenfor, så viser det, at storken er hjemme og kender sine omgivelser, forklarer Mogens Lange.

Følg livet i storkereden her.

Smedager ny stork -6
Foto: TV SYD og Storkene.dk

Svært at afgøre hvem

Storken er som sagt ikke ringmærket, hvilket gør identifikationen meget svær. Nu må eksperterne forlade sig på de førnævnte kendetegn.

- De to storke fra sidste år har ikke nogen særlige kendetegn, såsom sår, ar eller andet. De havde dog den her fantastisk flotte fjerdragt og et dybrødt næb, ligesom storken på reden lige nu. Men vi kan ikke vide med sikkerhed, om det er en af dem, fortæller Mogens Lange.

I princippet kan eksperterne ikke fastslå, om det er den ene eller anden stork. De kan dog komme med et meget godt bud, men det er endnu for tidligt at fastslå, hvilken stork der opholder sig i reden.

- Det kan også sagtens være en strejfer, der bruger reden til at få et hvil. Det har vi ofte set i Smedager. Vi er derfor nødt til at give det et par dage. Hvis det er en strejfer, vil den sandsynligvis drage sydpå. Den vil vente til en dag omkring middagstid, hvor luften er blevet varmere og den dermed får opadgående vinde, den kan flyve væk på, fortæller Mogens Lange.

Annika er sandsynligvis på vej

Det er så godt som udelukket, at det er storken Annika, der er landet på reden. Hun plejer nemlig også at ankomme senere.

- Vi ved, at Annika har langt vej fra sin overvintring i Afrika. Hun er sandsynligvis på vej herop og befinder sig sikkert omkring Tyrkiet lige nu. Vi kan nemlig følge en masse tyske storke, som har gps-sendere. Der kan vi se, at de drager nord på nu, fortæller Mogens Lange.