Reden i Smedager er nu klar til en spændende storkesæson

Så er det tid til at gøre Smedagerreden klar til et nyt storkerykind. Klokken 10 lørdag formiddag begyndte aktiviteterne omkring reden, og TV SYD sendte direkte fra klargørelsen på TV SYDs hjemmeside.

Lørdag formiddag har der været stor aktivitet omkring storkereden i Smedager. 

Her blev den og naboreden på ladens tag samt en lige udenfor Smedager nemlig gjort klar til den kommende storkesæson af folkene bag Storkene.dk. TV SYD sendte direkte fra reden i Smedager lørdag formiddag, da Jess Frederiksen og Hans Skov fra foreningen samt Tinglev Frivillige Brandværn arbejdede med klargøringen af reden.

Det skete lørdag den 13. februar kl. 10 og to timer frem på TV SYDs storkeside 

Tinglev Frivillige Brandværn hjalp som vanligt med kran og mandskab.
Tinglev Frivillige Brandværn hjalp som vanligt med kran og mandskab.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen

Bundfrossen rede

Vejret har været fantastisk med høj sol - men også MEGET koldt. Meteorologerne varslede ned til minus 16 grader i Smedager natten til lørdag, så storkeeksperterne havde udfordringer med en bundfrossen rede og meget kolde fingre. Derfor er faktisk heller ikke hele underlaget i reden skiftet. Det var frosset fast. Men reden er repareret, og der ligger nu ny halm i bunden af den - klar til denne sæsons rykind.

TV SYD sendte direkte lørdag formiddag fra redeklargørelsen i Smedager
TV SYD sendte direkte lørdag formiddag fra redeklargørelsen i Smedager

50 reder står klar lige om lidt

Storkeforeningen har store forventninger til den kommende storkesæson. Og de lover, at der lige om lidt er intet mindre end 50 nye som gamle reder klar til at modtage storke alene i Syd- og Sønderjylland i 2021. 

Hvem kommer på besøg?

Efter megen dramatik i Smedager i storkesæsonen sidste år, forventer Jess Frederiksen og Mogens Lange et meget spændende storkeår.

Den erfarne hunstork, Annika, vender helt sikkert tilbage til den kendte Smedagerrede, hvor den har ynglet siden 2008, men som den blev fordrevet fra af Bonnie og Clyde, da magen Tommy døde i maj sidste år. Måske har Annika en ny mage med.

- Annika havde Tommy med i 2010, da hun ankom. Men hun kan også komme alene og så vente på, en hanstork får øje på hende i reden, fortæller Mogens Lange.

Og det unge par, Bonnie og Clyde, kommer med meget stor sandsynlighed også. For storke vender altid tilbage til en succes. Da parret sidste år mod alle ods fik ungen Ronja på vingerne, så er Smedager helt sikkert også deres destination i år. 

I Smedager var der 12 minusgrader, da arbejdet begyndte lørdag morgen.
I Smedager var der 12 minusgrader, da arbejdet begyndte lørdag morgen.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Så er reden klar til storkenes ankomst med ny ren halm og grene.
Så er reden klar til storkenes ankomst med ny ren halm og grene.


Måske to til fire ynglende storkepar

Desuden er der markant flere storke i Tyskland, og hos Storkene.dk forventer de, at nogle af dem også vil søge mod Danmark. Sidste år rugede et ungt storkepar i nogle uger i Broderup tæt på grænsen, men de forlod rede og æg igen: 

- Det par kunne komme meget fint tilbage i år og forsøge sig igen. Og hvis alle drømme og planer bliver til virkelighed, så vil vi se to til fire ynglende storkepar i Syd- og Sønderjylland i år, siger Mogens Lange til TV SYD.

Bliver der kamp om reden i Smedager? Ja, det gør der nok, men hos storkeforeningen håber man, at de mange nye klargjorte reder, vil få det par, der ikke får reden i Smedager, til i stedet at slå sig ned i en af dem i nærheden.