Så kom det første æg i storkereden

Fredag aften ved 23-tiden lagde storken fra Uge årets første æg.

Så skete det. Årets første æg er kommet til verden i storkereden i Smedager.

Klokken 23.08 fredag aften lagde hunstorken fra Uge sit første æg efter blot få dage i reden.

Den ruger sammen med hanstorken Clyde på ægget, og på trods af den nye situation hersker der ro i reden. Det kolde vejr med temperaturer i de tidlige morgentimer på minus halvanden grad betyder intet for ægget, der er godt beskyttet under storkene.

Der går normalt halvandet til to døgn mellem hver æglægning, så det bliver spændende at se, om der søndag eller mandag kommer endnu et æg fra det nye storkepar.

- Forhåbentligt er der en redefuld om en ugens tid, siger Mogens Lange fra Storkene.dk.

Vipper med halen

Det mest sandsynlige scenarie er, at æg nummer to kommer søndag aften eller nat. Det sker oftest på det tidspunkt af døgnet, hvor der er faldet ro over reden.

- Hunstorken er altid lidt urolig, når ægget er på vej. Den vil rejse sig op og lægge sig ned i en periode. Når så halen vipper, når den ligger ned, kommer ægget ud. Lige så snart ægget er lagt, rejser den sig op og kigger på det, forklarer Mogens Lange.

Hunstorken fra Uge har været i reden i lidt over en uge. Hanstorken Clyde er sandsynligvis far til ægget, men det er ikke nødvendigvis sådan, det forholder sig.

- Hunstorken parrede sig lystigt både i Uge og i Smedager med hanstorken fra reden i Uge. Men det er med stor sandsynlighed Clyde, der er faderen, mener Mogens Lange.

De to storke i Smedager med årets første æg.
De to storke i Smedager med årets første æg.
Foto: TV SYD/Storkene.dk

Annika og Bonnie på vej

Skulle det ske, at der ikke kommer en ny stork og gør krav på reden, er endnu en succesfuld sæson med storkene sikret. Men farerne lurer lige om hjørnet for storkeparret og ægget.

- Bonnie og Annika er på vej, og de vil højst sandsynligt gøre krav på reden, mener Mogens Lange, der forklarer, at en gps-mærket stork ankom for et par dage siden til en rede i Tyskland. Den er en del af østtrækkerne, der har overvintret i Sydsudan i Afrika. Blandt dem er også Annika og Bonnie, der søger mod reden i Smedager.

Syv æg sidste år

Sidste år fik det første storkeæg i reden et kort liv. Det blev lagt godt halvanden uge tidligere, den 31. marts. Dengang levede storkeparret Tommy og Annika i reden i Smedager. Tommy smed tidligt om morgenen ægget ud af reden, fordi det var gået i stykker.

Sidenhen nåede Annika at lægge yderligere fem æg, som blev til seks, efter at det nye storkepar Bonnie og Clyde overtog reden.

Halvanden måned senere lagde det nye hollandske storkepar nemlig deres eget æg, som til eksperternes overraskelse fik lov at ligge side om side med Annikas æg.

- Normalt, hvis en storkerede bliver overtaget af et andet storkepar, vil reden blive ryddet. Der var kun et af Annikas æg, der måtte lade livet, og det var meget uventet, mente formanden for Storkene.dk, Jess Frederiksen.

Følg med i storkereden her.