Storkeunger i Broderup og Rens spillede døde og fik GPS-sendere monteret på ryggen

Senderne skal skabe ny viden om storkes adfærd. Søndag fik to unger i Broderupreden og en unge i Rens en GPS-sender sat på.

Sammen med den tyske professor Michael Kaatz, der er ph.d i storkes træk gennem himmelrummet, lykkedes det søndag eftermiddag for entusiasterne fra storkene.dk at spænde gps-sendere på tre unger fra de sønderjyske reder i Broderup og Rens.

Den ene af senderne er fra den afdøde unge Zeneca, som fredag sammen en anden unge, Astra, omkom i en gylletank tæt ved deres rede i Smedager.

- Søndagens montering gik heldigvis, som vi havde håbet, fortæller Jess Frederiksen, formand for storkene.dk.

quote

Storkenes forsvar gik i gang, da vi kom. De lagde sig ned og spillede døde.

Jess Frederiksen, formand, storkene.dk

Det var tyske professor Michael Kaatz, der er ekspert i storkes trækruter, der igen var kommet til Danmark for at sætte GPS-Trackerne på de tre storkeunger i henholdsvis Broderup og Rens.
Det var tyske professor Michael Kaatz, der er ekspert i storkes trækruter, der igen var kommet til Danmark for at sætte GPS-Trackerne på de tre storkeunger i henholdsvis Broderup og Rens.

De spillede døde

- Storkenes forsvarsmekanisme gik i gang, da vi med en stigevogn hejste os op til rederne. De lagde sig ned og spillede døde.

Derfor kunne storkefolkene lægge ungerne i en pose, tage dem med ned på jorden, montere GPS-senderen på dem, dernæst hejse sig op til reden igen og lægge ungerne tilbage. 

Tyve til tredive minutter var gået, da ungerne droppede skuespillet og vendte tilbage til almindelig storkeattitude.

Ny viden

- Med senderne forventer vi at få ny viden dels om storkes vinterfærd syd over og dels om, hvorfor nogle pludselig forsvinder. Det var på grund af senderne, at vi fandt Astra og Zeneca omkommet i gylletanken, siger Jess Frederiksen.   

Følg ungerne på app

Jess Frederiksen forventer, at det fra mandag er muligt at følge signalet fra GPS-senderen fra Zeneca, som nu sidder på en af ungerne i Broderup, via app'en Animal Tracker. 

Fra reden i Broderup blev de to største udtaget til at få GPS-sendere på.

De er ringmærket 1E44 GPS 8710 (storken vejer 4,4 kg), og har fået Zenecas sender på ryggen, Samt storken med ringnummer 1E45 GPS 8711 (den vejer 4,35 kg)

I Rens – hos Annika og Alfred – blev den sidste GPS-sender sat på den tungeste af storkene. Det er storken med ringnummer 1E49, der vejer 4,2 kg, og som fik sender nr. 8715 på ryggen.

Endnu kender vi ikke kønnet på de fire storkeunger i Broderup og de tre i Rens, da resultatet af DNA-testen fra deres fjerprøve endnu ikke kommet tilbage fra laboratoriet i Tyskland.

storke gps 9