Det her billede får storkeekspert til at juble

Hunstorken Annika er 14 år og kendt fra tv-reden i Smedager. Ifølge storkeeksperter er den en særdeles dygtig ynglefugl, der overrasker med sin evne til at opfostre unger.

Lørdag stod det klart, at hunstorken Annika og dens mage Alfred har fire unger i deres rede i Jejsing. Til stor overraskelse for storkeekspert Mogens Lange.

- Som man kan se på billedet, så titter næbet på den fjerde unge kun lige op over redekanten, så den er meget lille i forhold til sine søskende, fortæller han. 

Den fjerde unge blev opdaget lørdag, og søndag havde storkene.dk en drone i luften for at se nærmere på ungen.

Storkerederne 2022

- Vi regner med, at den mindste unge er cirka to uger gammel. Den er derfor en del yngre end sine søskende, der blev observeret i reden allerede i slutningen af maj måned, og det kan selvfølgelig giver udfordringer for dens muligheder for overlevelse, forklarer Mogens Lange.

Man kan lige ane et fjerde næb nederst ved redekanten.
Man kan lige ane et fjerde næb nederst ved redekanten.
Foto: Kim Thorsted

Men han er dog fortrøstningsfuld, trods den forholdsvis store aldersforskel, da værtsparret Eva og Henning Andresen, der huser storkereden, har taget storkeparret til sig nærmest som deres fosterbørn. 

- De er meget omhyggelige med to gange dagligt at lægge fisk ud til storkeparret, og så skærer de fisken i meget små stykker. Det betyder, at den mindste unge får meget større mulighed for også at få mad nok, når stykkerne ikke er for store. Og det betyder igen utrolig meget for dens overlevelseschance. Hvis de ikke gjorde det, ville der helt sikkert kun komme en eller to unger på vingerne, da området ikke er det mest egnede til storke, fortæller Mogens Lange.

Her blev de to storkeunger i Smedager ringmærket af Hans Skov fra storkene.dk. Det skete den 4. juni.
Her blev de to storkeunger i Smedager ringmærket af Hans Skov fra storkene.dk. Det skete den 4. juni.
Foto: TV SYD/Storkene.dk

Otte storkeunger i Sønderjylland - måske flere

Med den fjerde unge i Jejsing er der lige nu otte storkeunger i Syd- og Sønderjylland, og 13 i hele Danmark. Det vækker stor begejstring hos Mogens Lange.

- Vi har ikke haft så mange levende unger i mindst et årti, så det lover virkelig godt for de danske storkes fremgang, fortæller han.

Og der kan faktisk være endnu flere unger på vej. Reden i Rens har lige nu med sikkerhed to unger, men der kan ifølge Mogens Lange godt være flere.

- Jeg vil ikke udelukke en eller to unger mere i dén rede, så de næste par uger er meget spændende.

Storkeparret Peter og Petra har fået mindst to unger på en rede i Rens. Der kan være flere unger i reden.
Storkeparret Peter og Petra har fået mindst to unger på en rede i Rens. Der kan være flere unger i reden.
Foto: Lone Gabelgaard

Ringmærkning - men ikke den mindste

På søndag er det egentlig meningen, at Annika og Alfreds unger skal ringmærkes, men ikke den mindste.

- Den er simpelthen for lille til at få et ringmærke om benet, så vi er nødt til at udsætte det for den lille storkeunge. 

De tre andre unger vil dog blive ringmærket på søndag, da de ellers bliver for store. De må nemlig ikke være begyndt at flyve, når de får deres ringmærke om benet.