Det her billede får storkeekspert til at juble

Hunstorken Annika er 14 år og kendt fra tv-reden i Smedager. Ifølge storkeeksperter er den en særdeles dygtig ynglefugl, der overrasker med sin evne til at opfostre unger.

Lørdag stod det klart, at hunstorken Annika og dens mage Alfred har fire unger i deres rede i Jejsing. Til stor overraskelse for storkeekspert Mogens Lange.

- Som man kan se på billedet, så titter næbet på den fjerde unge kun lige op over redekanten, så den er meget lille i forhold til sine søskende, fortæller han. 

Den fjerde unge blev opdaget lørdag, og søndag havde storkene.dk en drone i luften for at se nærmere på ungen.

Storkerederne 2022

Der er den 20. juni registeret otte storkeunger i tre reder i Syd- og Sønderjylland. Der kan være flere unger på vej. På landsplan er der pt. 13 storkeunger.

Det er det største antal unger i mindst et årti.

Jejsing: 14-årige Annika og femårige Alfred fra Skåne danner for andet år par i en rede i Sønderjylland.
Sidste år opfostrede de tre unger i Rens, men da reden var optaget, da de landede i april i år, endte de med at slå sig ned i Jejsing. 

Parrets første æg klækkede omkring den 29. maj, og to unger er omkring tre og en halv uge gamle. Den mindste unge er cirka 14 dage gammel. I alt er der fire unger i reden.

Annika boede fra 2011 til 2020 i tv-reden i Smedager, hvor den opfostrede unger med først Karlsson og nu afdøde Tommy.

Rens: Et helt ungt storkepar har slået sig ned i Rens, hvor de omkring den 21. maj har fået to unger. Der kan ifølge storkeekspert, Mogens Lange, være flere unger i reden.

Parret er navngivet Peter og Petra af familien, der huser storkeparret.

Det unge par var faktisk også i Danmark i 2021, hvor de boede på en rede i Bjerndrup, men på grund af deres unge alder fik de ingen unger.

Smedager: Clyde og den tyske hunstork Connie har to levedygtige unger i reden. De rugede på fem æg, som alle klækkede, men tre af ungerne døde kun få dage gamle. 

Parret fik i 2021 hanstorkeungen Zeneca og hunstorkeungen Astra. De to unger druknede i en nærliggende gylletank den 31. juli.

Broderup: Hr. og fru Stork vendte i år tilbage til deres rede i Broderup, hvor de sidste år fik fire levedygtige unger på vingerne fra. 

I år fik de lagt æg, som de rugede på, men desværre blev de i begyndelsen af maj måned skræmt væk fra reden af nogle nilgæs, som også ødelagde æggene.

Parret flygtede i første omgang fra reden, men de er nu tilbage. Storkene.dk forventer, de vil blive på reden sommeren år, men at de ikke kan nå at opfostre et nyt kuld unger.

Ribe: Et ungt par bor skiftevis på reden på det gamle rådhus midt i byen og i Øster Vedsted lige uden for Ribe.

Parret ruger ikke på æg, men vil højst sandsynlig tilbringe sommeren i området. De vil komme tilbage til Ribe i 2023 for at yngle, hvis de ellers overlever vintertrækket.

- Vi regner med, at den mindste unge er cirka to uger gammel. Den er derfor en del yngre end sine søskende, der blev observeret i reden allerede i slutningen af maj måned, og det kan selvfølgelig giver udfordringer for dens muligheder for overlevelse, forklarer Mogens Lange.

Man kan lige ane et fjerde næb nederst ved redekanten.
Man kan lige ane et fjerde næb nederst ved redekanten.
Foto: Kim Thorsted

Men han er dog fortrøstningsfuld, trods den forholdsvis store aldersforskel, da værtsparret Eva og Henning Andresen, der huser storkereden, har taget storkeparret til sig nærmest som deres fosterbørn. 

- De er meget omhyggelige med to gange dagligt at lægge fisk ud til storkeparret, og så skærer de fisken i meget små stykker. Det betyder, at den mindste unge får meget større mulighed for også at få mad nok, når stykkerne ikke er for store. Og det betyder igen utrolig meget for dens overlevelseschance. Hvis de ikke gjorde det, ville der helt sikkert kun komme en eller to unger på vingerne, da området ikke er det mest egnede til storke, fortæller Mogens Lange.

Her blev de to storkeunger i Smedager ringmærket af Hans Skov fra storkene.dk. Det skete den 4. juni.
Her blev de to storkeunger i Smedager ringmærket af Hans Skov fra storkene.dk. Det skete den 4. juni.
Foto: TV SYD/Storkene.dk

Otte storkeunger i Sønderjylland - måske flere

Med den fjerde unge i Jejsing er der lige nu otte storkeunger i Syd- og Sønderjylland, og 13 i hele Danmark. Det vækker stor begejstring hos Mogens Lange.

- Vi har ikke haft så mange levende unger i mindst et årti, så det lover virkelig godt for de danske storkes fremgang, fortæller han.

Og der kan faktisk være endnu flere unger på vej. Reden i Rens har lige nu med sikkerhed to unger, men der kan ifølge Mogens Lange godt være flere.

- Jeg vil ikke udelukke en eller to unger mere i dén rede, så de næste par uger er meget spændende.

Storkeparret Peter og Petra har fået mindst to unger på en rede i Rens. Der kan være flere unger i reden.
Storkeparret Peter og Petra har fået mindst to unger på en rede i Rens. Der kan være flere unger i reden.
Foto: Lone Gabelgaard

Ringmærkning - men ikke den mindste

På søndag er det egentlig meningen, at Annika og Alfreds unger skal ringmærkes, men ikke den mindste.

- Den er simpelthen for lille til at få et ringmærke om benet, så vi er nødt til at udsætte det for den lille storkeunge. 

De tre andre unger vil dog blive ringmærket på søndag, da de ellers bliver for store. De må nemlig ikke være begyndt at flyve, når de får deres ringmærke om benet.