Kamera ved storkereden er gået i sort

Det ene af de to kameraer, der følger livet i storkereden i Smedager, er gået i stykker. Det kan først skiftes ud, når storkene er fløjet fra reden.

Mange følger med helt fra foråret, når den første stork lander, til september, når både mor, far og storkeunger igen tager turen mod varmere himmelstrøg. 

Det kan lade sig gøre, fordi der sidder to kameraer, som filmer livet i reden dag og nat. Men nu må de trofaste seere nøjes med det ene kamera, da det andet er gået i stykker.

Tekniker fra TV SYD, Michael Michaelsen, tog lørdag formiddag forbi storkereden for at se, om der kunne gøres noget. Men det bliver først muligt at undersøge, hvad der helt nøjagtigt er sket, når storkereden igen er forladt. Det vil forstyrre familien for meget, hvis man tager turen op til kameraet for at skifte det ud.

- Det kan jo tage lang tid, hvor forældrefuglene ikke kommer til ungerne. Så det er jo heldigt, at der er to kameraer, så man stadig kan følge med, Mogens Lange fra storkene.dk.

GPS skal give ny viden

Næste søndag bliver storkene dog kortvarigt forstyrret. Der er sat tyve minutter af til et besøg i storkereden.

- I hvert fald en af storkene får en GPS-sender sat på, så man kan følge hvor de flyver hen og hvilken rute, de tager. Det har vi forsøgt før, men dengang endte storken i en gylletank og døde. Nu er gylletanken sikret, så vi regner stærkt med, at vi denne gang kan blive klogere på, hvordan turen sydpå kommer til at gå, siger Mogens Lange.

Sidste år druknede de to storkeunger Astra og Zeneca på tragisk vis i gylletanken tæt på reden i Smedager, hvor et net af snore nu skal forhindre samme skæbne.