Nu kan storkene høres i reden i Smedager

Storkesæsonen for det nye år står for døren. Den ser ud til at begynde tidligere i år, og som noget nyt i reden i Smedager vil der blive sat mikrofoner op

Rederne er gjort klar. Nu mangler der blot storke til at indtage dem.

Storkesæsonen begyndte sidste år den 1. marts, hvor storken Clyde landede i reden i Smedager.

Sidste års start var usædvanlig tidlig, hvis man spørger storkeekspert og bestyrelsesmedlem for Storkene.dk Hans Skov. Tendensen peger dog på, at storkene kommer tidligere på sæsonen, så man kan forvente en lignende start i år.

- Den kan sagtens gentage det, hvis Clyde klarer det på trækket. Så der er jo ikke lang tid til, at de står der igen, siger Hans Skov.

Et nyt kamera installeres ved storkereden i Smedager.
En mikrofon er skjult mellem grene og halm i storkereden i Smedager.
Foto: Brian Duborg

Årsagen til forventningerne om en tidlig start er, at flere af storkene er vesttrækkere. Her flyver storkene til ned omkring Spanien, hvor storkene, som trækker mod øst, overvintrer helt nede ved Sydafrika.

- Førhen var der flere østtrækkere, som flyver helt ned over Mellemøsten til Øst- og Sydafrika. Derfra tog det to måneder at flyve herop, men fra Spanien tager det kun en uge, fortæller storkeekspert Hans Skov.

Mikrofoner sættes op i reden

Som noget nyt i den kommende sæson sættes der mikrofoner op i reden i Smedager. Mikrofonerne er sat op, så storkene ikke kan spise dem. Dermed kan man fremover både se og høre storkenes gøren. 

Derudover er et nyt kamera sat op, så man kan følge livet i reden fra to vinkler modsat det ene kamera, der har været gennem seneste sæson. 

Her kan du følge TV SYDs livekamera fra storkereden i Smedager 24 timer i døgnet.

Når storkene lander, vil de være i landet indtil udgangen af august. På trods af en sæsonstart tidligere end normalt sidste år, så skal man ikke forvente, at rederne bliver indtaget i februar.

- Jeg tænker, det kommer til at være omtrent samme tidspunkt. Jeg tror ikke, den vil komme tidligere, for det vil være meget tidligt i februar. Men 1. marts eller deromkring regner jeg med, at hannen kommer, hvor hunnen kommer ugen efter.