Tommy frygtes død: Sådan skal Annika og ungerne overleve

Han-storken i Smedager er ikke set siden lørdag aften. Nu vil Storkene.dk fodre eventuelle unger med teleskopstang og små bidder fisk.

Storken Annika er sulten og snapper efter fluer. Hun mangler hjælp fra sin mage Tommy, der ikke har været i reden siden lørdag aften. Alligevel er Annika standhaftig og bliver på de seks æg.

Det er situationen lige nu i storkereden i Smedager, hvor Tommy har været væk i knapt to døgn til stor bekymring for folkene bag Storkene.dk.

- Vi må antage, at Tommy er omkommet, siger Mogens Lange fra Storkene.dk. til TV SYD.

Han forklarer, at Tommy meget vel kan være fløjet efter en anden stork, der skulle jages væk.

- Og så er der hændt ham noget undervejs. Han er måske fløjet ind i noget, der har pådraget ham en skade, så han ikke kunne flyve tilbage, mener Mogens Lange.

Han forklarer, at når en stork får en skade, kan den gemme sig et sted mellem bygninger eller højt græs, hvor ræven eller en havørn ikke vil kunne se den.

- Men storken kan også være død, hvorefter ræven har slæbt den ned i sin rævegrav, og så får vi aldrig nys om, hvad der blev af Tommy, siger han.

Annika står alene med alle æg

I Tommys fravær står hun-storken Annika med eneansvaret for de seks storkeæg i reden i Smedager, og det bliver op ad bakke for hende om ganske kort tid. Æggene klækes om fire-fem dage, og så er der ifølge Mogens Lange hårdt brug for Tommy til både at skaffe føde og holde unger varme.

- Det er en træls situation. Annika bliver liggende på æggene, indtil hun simpelthen er nødt til at få væske og mad. Hvis hun har energi nok, ryger hun tilbage på æggene hurtigst muligt, forklarer han og stiller de tre mest sandsynlige scenarier op:

1. Det optimistiske scenarie: Annika ruger selv nogle af æggene ud. Det kommer der nogle unger ud af, og dem vil hun forsøge at opfostre selv. 

2. Det grumme scenarie: Når Annika forlader reden for at hente mad, er der åbent for krager, måger og rovfugle, der vil spolere det for hende ved at hakke hul i æggene.

3. Det mest sandsynlige scenarie: I år vil det hele mislykkes for hende, hvorefter hun bliver “på matriklen” resten af sommeren og vender retur næste år. 

Sådan skal ungerne overleve

Alt håb er dog stadig ikke ude for hun-storken Annika og hendes eventuelle unger. Foreningen Storkene.dk står parat til at fodre fuglene fra redekanten om nødvendigt.

- Vi begynder at fodre, når der klækkes æg. Foderet skal være så småt, at det kan bruges som erstatning for insekter og larver, fortæller Mogens Lange.

Via en teleskopstang vil folkene omkring reden bringe fisk op i reden, så Annika ikke behøver forlade reden i længere tid ad gangen.

Observerer man han-storken Tommy eller blot finder storkefjer på sin vej, kan man kontakte Storkene.dk på Facebook eller deres hjemmeside.

Her kan du følge vores webcam fra storkereden i Smedager. Det er muligt at spole to timer tilbage i tid.