TV der bevæger dig

Annika er ikke i Smedager - i nat indtog ny stork hendes rede

Natten til mandag lagde én af de nye storke fra naboreden sig på reden med Tommy og Annikas æg. Men det er bare et tilfælde, vurderer storkeeksperter.

En af de nye storke ligger på æggene i Smedager. Foto: Storke-kamera

I løbet af weekenden tog en af de nye storke i Smedager sig den frihed at lægge sig på Annika og Tommy's æg i reden, der midlertidigt er forladt af Annika.

- Vi kan se, hvordan den først dækker æggene til, og så lægger sig tilrette, fortæller Jess Frederiksen fra storkene.dk.

Men det er ikke for at ruge. Storkeeksperterne vurderer, at det nye par er et ungt par, der endnu er for unge til at gøre det, som storke skal: nemlig føre arten videre.

Det er altså et tilfælde, at den lige har valgt at få en lur i en fremmed rede. Hvis den ville overtage reden og Annika, havde den smidt æggene ud af reden for at skaffe plads til sine egne.

Fredag nat lå Annika selv i reden i Smedager. I løbet af weekenden forlod hun reden, og søndag nat lå en af de nye storke fra naboreden så pludselig i Annikas rede. Foto: Foto: Screendump fra livestream fra storkereden. Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Hvordan kender man den ene stork fra den anden?

Man kan ikke 100 procent sikkert sige, om det er den ene eller anden stork, der ligger i en rede, indrømmer Mogens Lange fra Storkene.dk. Det bygger på indicier, og i dette tilfælde er det følgende:

  • Storken på billedet fra søndag nat er en lille smulere lysere på ryggen end Annika, der har nogle mørke fjer på ryggen.
  • Hanner er generelt noget større end hunner og har lidt større hoveder og tykkere hals i forhold til kroppen.
  • Kameraet svingede på et tidspunkt fra den ene rede til den anden, og det viste, at der kun er en stork i hver rede. Det vil sige, at der manglede en, (det nye par + Annika = 3) og sammenholdt med ovenstående mener storkeeksperterne, at det var Annika, der var væk, og den nye stork der lå i reden.
Se mere

Det nye par

Det nye par flyttede ind for nogle dage siden i den rede, som storkefolket egentlig byggede, for at Tommy og Annika kunne have et sted at hvile sig, når ungerne blev store, og det bliver småt med plads i reden.

Men den får de ikke brug for nu. Tommy er død, og det er ungerne i æggene sandsynligvis også. Efter en uges kamp opgav Annika henover weekenden den hårde kamp som eneforsørger.

Læs også Se video: Både Tommy og ungerne er døde – men måske er der godt nyt alligevel

- Hun er blevet set ved Sommerland Syd, og hun må være fuldstændig afkræftet. Hun har ligget på æggene en uge, hvor hun ikke har fået ret meget at spise. Og nu har hun opgivet, fortæller Jess Frederiksen.

Håb i mørket

Det ser altså sort ud for nyklækkede storkeunger i Smedager i år, da det nye par ikke kan nå at få unger, og Annika ikke kan nå at finde sig en ny mage at få unger med i denne sæson. Men der er alligevel håb - det håb rækker bare ind i det nye år:

- Hvis det nye par bliver hele sommeren, så kommer de med al sandsynlighed også tilbage næste år, fortæller Jess Frederiksen.

Samtidig kan Annika finde en ny mage. Selvom storke normalt holder sammen hele livet, er deres loyalitet knyttet til reden og ikke til magen. Så hvis Annika skal starte en ny familie, kommer det til at ske ved, at en han-stork kommer til reden, og sød storke-musik opstår.

- Det er der god mulighed for, da der er en stor storkebestand syd for grænsen, fortæller Jess Frederiksen fra storkene.dk.

Læs også Annikas dilemma: Skal hun blive eller flyve?

Og selvom storke kan være meget besidderiske i forhold til deres reder og territorier, så kan de sagtens leve sammen i større eller mindre kolonier. Det kan man se i lande, hvor der er mange storke - for eksempel Spanien.

- Det ser ud til, at Annika har accepteret de nye storke, og de har været der sammen noget af tiden, fortæller Jess Frederiksen.

Mest sete på tvsyd.dk