Søjle op og søjle ned er der skilte på genbrugspladsen, Ressourcecenter Haderslev, som skal vise, hvor man kan komme af med sit affald.
Alligevel kan de fleste komme til at klø sig i håret over, om det plastik, du står med i hånden, hører under hård eller blød plast på en genbrugsplads, hvor der er omkring 40 forskellige sorteringsmuligheder.
Uniformen synliggør, hvem du kan spørge om hjælp. Men kan du ikke spotte dem, så spotter de dig – med en helt særlig mission i baghovedet.
- Lige nu hjælper jeg dem her på pladsen med at sortere, og så slutter vi med et råd til næste gang, de kommer. Vi gør det med et smil, for så kommer langt de fleste også tilbage med et smil, siger genbrugsvejleder Martin Jørgensen.
Derfor hedder det heller ikke en genbrugsmedarbejder men i stedet en genbrugsvejleder. For grundideen med den nye type medarbejder på pladsen er, at brugerne er blevet klogere, når de er gået derfra.
Håndplukker folk fra detailbranchen
I løbet af en dag går Martin omkring 20.000 skridt på den 500 meter lange kørebane på genbrugspladsen.
For han iler mod mennesker med et forvirret udtryk i deres ansigt. Et blik han efterhånden kender godt.
Til gengæld tager han kun et kort kig på en håndværkers bil, da den triller ind på pladsen.
- De har ikke længere brug for hjælp. De kommer her så tit, griner Martin og går videre for at hjælpe den næste.
Det var ikke givet på forhånd, at Martin skulle være genbrugsvejleder.
Tidligere har han arbejdet som sælger, og da han var på vej i et nyt job, henvendte driftslederen på Ressourcecenter Haderslev sig til ham.
For Martin passede godt ind som en ny type medarbejder på genbrugspladsen med sin udadvendte baggrund som sælger.
- Det er folk, der godt kan lide at tale med mennesker. Så vi har rekrutteret mange fra detailbranchen, for vi skal ikke være politibetjente. Vi er vejledere. siger Connie Barsballe, der er driftsleder på Ressourcecentret.
Det gør nemlig en afgørende forskel, hvordan man går til menneskerne på pladsen:
- Man vil ikke bare have at vide, at man skal gøre dét og det. Nu vil vi også gerne vide hvorfor, siger Connie Barsballe.
Hos Kommunernes Landsforening har man lagt mærke til en tendensen flere steder.
- Flere kommuner bruger vejledere på genbrugspladserne og efteruddanner deres medarbejdere i at hjælpe borgerne med at sortere affaldet rigtigt. Det synes jeg kun er positivt, siger formanden for Klima- og Miljøudvalget, Birgit Hansen.
- Hvorfor arbejder du på en genbrugsplads?
Selvom det er Martin og hans kolleger, der går rundt med fif og forklaringer på den nye genbrugsplads i Haderslev, er det ikke kun brugerne af pladsen, der bliver klogere.
I løbet af den tid, Martin har været der, har han lært noget om sig selv.
- Det har været et vendepunkt for mig. Jeg var udadvendt før, men det var mere på kommando. For ellers tjente jeg ikke penge. Nu er det mere naturligt for mig, siger Martin Jørgensen.
Og det har ført én vigtig ting med sig:
- Jeg er gladere her. Så jeg griner lidt, når folk spørger: Hvorfor arbejder du på en genbrugsplads?