Fugle i massevis dør i Tøndermarsken

Fødevarstyrelsen formoder, at dødsårsagen blandt fugle i hundredevis i Tøndermarsken skyldes fugleinfluenza.

Sønderjylland er ramt af stor dødelighed hos vilde fugle, og styrelse vurderer smitsom influenza som årsag.

Tilføjet sidste to afsnit om den vandrefalk, der døde på Lolland af fugleinfluenza i november.

Der er fundet hundredvis af døde fugle ved den sydlige del af Vadehavskysten og Tøndermarsken.

Fødevarestyrelsen formoder, at de er døde af fugleinfluenzaen H5N8. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Det skyldes, at fundene kommer, samtidig med at prøver fra fire bramgæs og en hættemåge har vist, at området er ramt af den meget smitsomme influenzatype.

Der er stor risiko for, at de vilde fugle kan smitte besætninger med fjerkræ. Fødevarestyrelsen beder derfor alle om at undgå at røre ved de døde fugle.

- Fugleinfluenza er meget smitsom, og for at forebygge smitte af tamfuglene i hønsegårde og fjerkræbesætninger anbefaler vi, at man er omhyggelig med hygiejnen og vasker sit fodtøj, inden man nærmer sig en hønsegård, siger chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen.

Til gengæld bør man anmelde fund af døde fugle på appen FugleinfluenzaTip.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.

Tidligere på måneden hævede Fødevarestyrelsen risikoniveauet for fugleinfluenza i Danmark fra "meget lav" til "høj".

Der blev samtidig indført krav om forebyggende foranstaltninger. Det betyder, at fjerkræ og andre fugle midlertidigt skal indelukkes eller overdækkes.

Tidligere i november blev der fundet en død vandrefalk ved Sakskøbing på Lolland. Den var også død med fugleinfluenza. Men her var der tale om en anden type, H5N5. En type af fugleinfluenza, der også for nylig er fundet i Tyskland.

Ifølge Statens Serum Institut smitter fugleinfluenza dog kun sjældent mennesker. Når den gør, smitter den hovedsageligt kun mennesker, som har haft nærkontakt med syge fugle eller fjerkræ.

/ritzau/