Super-bærere smitter med MRSA?

Det er måske en lille gruppe grise, som smitter hele flokke med den frygtede MRSA-bakterie. Resultatet kan bruges til at udvikle en test, som afsløre disse super-bærere. Det skriver Politiken tirsdag.

Detaljerede analyser af snot fra 480 danske grise viser nemlig, at en mindre flok grise hele tiden bærer på den frygtede bakterie MRSA.

Forskere fra Københavns Universitet har målt antallet af stafylokokker i grisenes tryner og konkluderer, at det er en lille gruppe grise, der opretholder smitte i hele flokke. Disse MRSA-grise udgør mellem 2,5 og 11 procent i de 20 besætninger, forskerne har undersøgt.

- Vores resultater åbner muligheden for at udvikle en test til hurtig identifikation af MRSA-superbærere i svinebesætninger, siger Luca Guardabassi, professor ved Københavns Universitet, til Politiken tirsdag.

TV SYD har ? bl.a. i samarbejde med Politiken ? påvist, at MRSA-smitten breder sig voldsomt. Der er således påvist MRSA-bakterier i over 20 pct. af de pakker med svinekød, som danskerne køber i supermarkeder.

Nu skal forskerne så finde ud af, om der findes en genetisk variant for de såkaldte super-bærere. Dermed kan man måske få et våben til at bekæmpe den multiresistente bakterie.

Og det er nødvendigt, at MRSA-superbæreren er nemme at finde, hvis svineindustrien skal bruge det.

- Det er meget interessant, hvis man kan finde en undergruppe af grise, der er årsag til smitten. Især hvis man kan finde en hurtig og effektiv måde til at identificere disse grise, siger Peter Heegaard, professor ved DTU VET, der også arbejder med at minimere smitte af MRSA i de danske stalde.