TV der bevæger dig

Svineproducenter tager let på MRSA-smitte

Landmændene tager let på, at tre ud af fire svinestalde er inficeret med den multiresistente bakterie MRSA. Det viser en rundspørge, som Politiken Research har lavet sammen med Danske Svineproducenter.

Svine-MRSA bekymrer ikke landmændene.

Undersøgelsen viser, at det store flertal af svineproducenter ikke ved, om deres egen besætning er inficeret. De tror ikke på, at bakterien kan udryddet. Og de mener heller ikke, at myndighederne bør gøre en ekstra indsats for at begrænse brugen af antibiotika.

TV SYD har i en række indslag sat fokus på MRSA-problemet. Men landmændene er ikke bekymrede. Kun hver tredje svineproducent erklærer sig i rundspørgen helt eller delvist enige i, at de er bekymrede over spredningen af den multiresistente bakterie.

- Det er måske, fordi de har hørt mere om det end de fleste andre, siger Hans Aarestrup, der er direktør i Danske Svineproducenter, til Politiken. Nu har de fundet frem til, at to tredjedele af besætningerne er smittede, men i svinebranchen har vi nok vidst det i et stykke tid, og der har været en vis resignation. Vi har set, hvordan de har haft problemet i Holland og Tyskland i flere år, og vi har nok håbet, at det ville gå langsommere hos os, men vi har ikke haft den store forventning om, at vi kunne forhindre spredningen i Danmark.

82 pct. af de adspurgte landmænd ved ikke, om deres egen besætning er ramt. Og 89 procent af landmændene mener i øvrigt, at det er urealistisk at udrydde MRSA blandt levende svin i Danmark.