Sygehus Sønderjylland: Store mangler ved MRSA-screening

En ny undersøgelse fra Sygehus Sønderjylland i Aabenraa viser, at der er store mangler ved Sundhedsstyrelsens MRSA-screening.

Patienter bliver lagt i isolation, selvom de ikke er smittet med de multiresistente bakterier, MRSA, mens patienter, der faktisk er smittet med MRSA, går frit rundt på sygehusene.

- Vi isolerer en masse patienter unødvendigt, som viser sig ikke at have MRSA, siger Christian Backer Mogensen, der er overlæge og forskningsleder på Sygehus Sønderjylland, til TV SYD.

Det viser en undersøgelse fra Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, der har undersøgt effekten af Sundhedsstyrelsens screeningsmetode for MRSA. Undersøgelsen viste, at 97 procent af de patienter, der ifølge Sundhedsstyrelsens screening skulle i isolation, ikke var smittet med MRSA.

- Vi fandt også ud af, at 91 procent af dem, der havde MRSA, ikke blev isoleret. Der gik rigtig mange rundt i afdelingen, som havde MRSA. De skulle have været isoleret, men blev det altså ikke, siger Christian Backer Mogensen til TV SYD.

Og derfor mener Christian Backer Mogensen ikke, at screeningen er god nok.

- Vi skal være klar over, at langt størstedelen af dem, der har MRSA, ikke bliver opdaget med de nuværende undersøgelsesmetoder. Og det kan give os en falsk tryghed, hvis vi tror, at screeningen fanger de patienter, den skal, siger han.

I undersøgelsen blev 1220 akutindlagte patienter screenet for MRSA efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Samtidig blev patienterne podet og testet for MRSA – og det var altså podningen, der afslørede manglerne ved screeningen.

MRSA er en type stafylokokker, der er resistent overfor en række antibiotika. Der findes flere typer af MRSA, hvor svine-MRSA er en af de mest omtalte typer.

Sundhedsstyrelsens MRSA-screening: