Zink og kobber kan nedsætte MRSA-bakterier i svinestalden

Et nordjysk forsøg med et kosttilskud til svin af zink- og kobbergluconat kan måske bane vejen for en effektiv indsats mod de resistente MRSA-bakterier i svinebesætningerne.

TV SYD satte for et års tid siden fokus på MRSA-bakterier i svinestaldene og i september sidste år påviste vi, at der var MRSA-bakterier i stort omfang i det svinekød, der blev solgt i butikkerne.

Op imod 70 procent af de danske svinebesætninger har nemlig bakterien, som er resistent over for blandt andet almindelig penicillin.

Mineralerne zink og kobber nu være med til at få bugt med bakterierne i svinestaldene. I hvert fald har et nordjysk forsøg vist en god effekt blandt en lille flok svin fra en besætning nær Sindal. Det fortæller TV2 Nord.

Landmand Morten Glenthøj og den tidligere svineproducent og nuværende ejer af kosttilskud-firmaet Dantrace, Jens Jørgen Pedersen, har gennem to måneder gennemført et forsøg på 50 svin, hvoraf de 38 var smittet med MRSA.

Svinene fik et kosttilskud bestående af zink- og kobbergluconat, en særlig pulverform, hvor mineralerne er bundet organisk og derfor er letoptagelige. Det har tilsyneladende virket, for efter to måneder var kun fire svin smittet med bakterien.

- Det er overraskende for os. Vi havde nok ikke helt troet på det. Men vi valgte at gå ind i det med åbent sind, for vi er jo også interesserede i at komme af med MRSA, fortæller Morten Glentvad.

Ifølge Jens Jørgen Pedersen er det den letoptagelige form, der sikrer, at svinene får de tilstrækkelige mineraler, og det styrker balndt andet hudens immunforsvar.

- Det er vigtigt i den her sammenhæng, fordi det er der, MRSA lever. Når immumforsvaret i huden styrkes, kan bakterierne ikke leve der. Det er så simpelt, siger Jens Jørgen Pedersen.

Kombinationen af zink- og kobbergluconat er i forvejen godkendt til mennesker, og det kan hjælpe på blandt andet hudproblemer.

Der findes en lang række forskelige typer MRSA, og svine-MRSA står for en meget lille andel af de dødsfald, som de resistente bakterier fører til.

- Se hele historien på TV 2 Nord her - ca. 4 minutter og 10 sekunder inde i udsendelsen