1.033 bilister taget for spritkørsel

I perioden 1. januar til 30. november blev 5.935 personer sigtet for spirituskørsel i hele landet. En sjettedel af dem er blevet taget i Syd- og Sønderjylland.

1.033.

Så mange bilister er det seneste år blevet snuppet med for høj en promille i blodet, mens de har siddet bag rattet i en bil i TV SYDs sendeområde.

Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik. 

- Det er bekymrende, at så mange tager chancen og kører efter at have drukket alkohol. Når man ikke ved, om promillen er for høj, så bør man slet ikke køre bil, for man risikerer at køre med for meget alkohol i blodet, og det kan have store, menneskelige konsekvenser, siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik. 

En landsdækkende spritkampagne fra Rådet for Sikker Trafik samt politiets spritkontroller skal minde alle om, at man bør lade bilen stå, når man har promiller i blodet.

Et budskab som en del bilister ud fra tallene at bedømme stadig har brug for at høre. 

Antal sigtede for spritkørsel per politikreds (fra 1. januar til 30. november 2021)

Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du maksimalt drikker én genstand, hvis du vil sætte dig bag rattet. 

Eller endnu bedre: Slet ikke drikker noget alkohol. 

Promillegrænse på 0,5

Du kan ikke øge forbrændingen af alkohol. Lige meget om du danser, drikker kaffe, tager bad eller trækker frisk luft.

Og så opfordrer de også til, at man blander sig, hvis en kammerat eller et familiemedlem overvejer at køre hjem efter en hyggelig aften, hvor man har fået noget at drikke.

- Mange tror fejlagtigt, at de forbrænder én genstand i timen, men det er meget individuelt. Så nogle gange har vi lige brug for, at en god ven foreslår, at man deles om en taxa eller tilbyder overnatning, så vi ikke risikerer at sætte os bag rattet med for meget alkohol i blodet, siger Michelle Laviolette.

I Danmark er promillegrænsen på 0,5. Men hvis politiet vurderer, at du ikke - trods en promille på under 0,5 - kan køre bil på betryggende vis, kan du stadig blive dømt.

Hvis du bliver taget for spirituskørsel flere gange med en høj promille, kan du blive frakendt dit kørekort i tre år eller mere.

Hvor lidt må du egentlig drikke?

Stadig et problem

Selvom antallet af spritbilister falder hen over årene, så er det altså stadig et problem. 

- I løbet af december har vi ekstra fokus på spritkørsel med kontroller, da vi ved, at nogle har det med at overvurdere deres egne evner og sætter sig bag rattet, efter de har drukket alkohol, siger Christian Berthelsen, der er politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. 

Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet