21-årig fik 1000 kroner for at trække kvinde ud af brændende lejlighed

Syd- og Sønderjyllands Politi har uddelt 12 dusører for ekstraordinære indsatser. Én af dem er 21-årige Emma Lassen, der reddede en kvinde ud af en brændende lejlighed.

 21-årige Emma Lassen fra Esbjerg mødte ind på sin vagt i hjemmeplejen 26. juni. Hun havde haft ganske få vagter, så da hun fik et nødkald fra en beboer, spurgte hun én af de andre til råds.

Det er nok et problem md hendes stomi, var svaret.

Så Emma Lassen kørte afsted. Men da hun ankom til parkeringspladsen foran beboerens hjem, kunne hun høre en brandalarm bimle og bamle. 

Hun ringede alarmcentralen op og havde dem i røret, da hun gik ind i lejligheden, som var fyldt med røg. Komfuret stod i flammer, og emhætten var nærmeste smeltet væk.

På gulvet i køkkenet lå beboeren. Rollatoren stod ved siden af.

Beboeren klagede over at have ondt, og hun kunne ikke komme op fra gulvet. Emma Lassen fik tumlet sig frem i mørket, fandt et tæppe, fik trukket beboeren op på det og trak hende ud af den brændende lejlighed i sikkerhed.

Det er den livsreddende hjælp, der i tirsdags gav hende en pris som hverdagshelt uddelt af Syd- og Sønderjyllands Politi for den ekstraordinære indsats.

Emma Lassen bor i Esbjerg og læser til sygeplejerske. Ved siden af studiet er hun afløser hos Team Nat, der er en del af hjemmeplejen i Esbjerg.
Emma Lassen bor i Esbjerg og læser til sygeplejerske. Ved siden af studiet er hun afløser hos Team Nat, der er en del af hjemmeplejen i Esbjerg.
Foto: Privat

12 hverdagshelte

Emma Lassen er én af i alt 12 syd- og sønderjyder, der tirsdag 11. oktober fik overrakt diplom og dusør på 1000 kroner for deres livreddende indsats.

- De betjente, der er på stedet, indstiller de personer, som, de synes, har gjort noget ekstraordinært. Noget, som man ikke forventer af en borger. For at sige tak og vise dem, at der bliver sat pris på deres handling, siger Anette Johnsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

De 12 hverdagshelte

Der blev givet dusør til:

SARA IRENA LYNGHOLM KRÜGER, VOJENS

Førstehjælp ved færdselsulykke

Da en cyklist kom til skade efter kollision med personbil udøvede Sara fysisk og psykisk førstehjælp med stort overskud og overblik i en kaotisk situation.

LONE BUSK HANSEN, RØDEKRO

Førstehjælp ved overfald

Lone var vidne til et knivoverfald på to personer i en bil. Lone råbte til gerningsmændene, at de skulle stoppe, hvorefter de løb fra gerningsstedet. Lone ydede derefter psykisk og fysisk førstehjælp.

IRIS LIND RUNARSDOTTIR, ÅRHUS

Afværgede et selvmord

Iris opdagede en person på Alssundbroen. Hun vendte sin bil, kontaktede personen og afværgede et selvmord gennem en empatisk indsats.

EMMA LASSEN, ESBJERG

Reddede kvinde ud ved brand

Ved brand i en boligblok i Esbjerg reddede Emma en beboer ud. Emma arbejdede i hjemmeplejen og fandt beboeren liggende på gulvet i røgfyldt hjem. Uden tøven fik hun kvinden over på et tæppe og trak hende ud i sikkerhed.

OTTE PERSONER OM SAMME SAG:

Reddede mand op af vandet

En ældre mand i vandet fra en bådebro ved Ribe Å og kunne ikke komme op.

HANS THORUP LARSEN, RIBE

Ringede 1-1-2 og holdt kontakten under hændelsen.

LARS BUHRKALL, RIBE

Lars så manden i vandet med hovedet nedad. Lars hoppede i og fik mandens ansigt over vandet. Lars kunne ikke selv få ham op og råbte på hjælp. Han fik hjælp af:

JESSE SALIM KHOURI

MATHIAS AGERSCHOU BAHN

THOR LYKKE BYBERG

ROBERT SYNDERGAARD

KRISTIAN GUNDAL NIKOLAJSEN

Fem efterskoleelever der løb til stedet og hjalp med at få manden op af vandet.

KARSTEN VIGSØ FRIIS, EGEBÆK, RIBE

Karsten er forstander på efterskolen. Han ydede førstehjælp til ambulance og politi kom frem.

Da Emma Lassen var kommet ud af den brændende lejlighed, var både politi og brandfolk ankommet og klar til at slukke branden. 

- Jeg havde så meget adrenalin i kroppen. Jeg sikrede hende inde i lejligheden mod røgen, men jeg glemte fuldstændig mig selv. Så da jeg kom ud og så det hele på afstand, pressede tårerne sig lidt på, husker Emma Lassen, der til daglig læser til sygeplejerske og bor i Esbjerg.

Betjentene på stedet kom og snakkede med hende, og indsatslederen fik talt hende godt gennem episoden. 

Krisepsykolog og respekt

Efter episoden blev Emma Lassen kørt til sygehuset, fordi hun havde sod i næsen. Hun blev også sendt til krisepsykolog af sit arbejde.

En rum tid efter redningen stødte Emma Lassen ind i den kvindelige beboer, hun havde reddet. 

Emma Lassen er første person fra venstre i selskab af fire andre af hverdagsheltene.
Emma Lassen er første person fra venstre i selskab af fire andre af hverdagsheltene.
Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

- Jeg fik spurgt, om hun kunne kende mig. Hun kunne kende min stemme. Så hun tog min hånd og blev virkelig berørt, siger hun.

Forud for udleveringen af dusøren blev de 12 hverdagshelte samlet, hvor de hver især delte deres historier.

- Det var stort at lytte til. Man kom ligesom sin egen oplevelse igennem igen, mens man samtidig sad og fik meget respekt for de andre. Og så tænkte jeg: Jeg sidder jo også ved det her bord, fortæller Emma Lassen.

Politikredsen uddeler dusører til hverdagshelte cirka tre gange om året, alt efter hvor mange der er indstillet. De nominerede bliver blandt andet vurderet på handlekraft og mod.

- Det gør det lidt mere virkeligt, at man har været med til at redde et liv, at det faktisk er stort, det man har gjort. Så jeg bliver rørt over anerkendelsen, siger Emma Lassen.