Alt stiger i pris undtagen disse tre kategorier - ekspert forklarer hvorfor

Forbrugerpriserne er på himmelflugt. Men i kategorierne sundhed, uddannelse og kommunikation stiger priserne ikke lige så hurtigt.

Du har garanteret lagt mærke til det. Prisskiltene i butikkerne ligner ikke sig selv.

Inflationen er nemlig på det højeste i 38 år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Man skelner mellem varer og tjenester. Varerne kan man fysisk røre ved, mens tjenester dækker ting som husleje og håndværkerregninger.

Og på en række varer og tjenester stiger priserne ikke med samme hast.

quote

Energi- og transportpriser har ellers gjort mange ting dyrere at producere, men det har ikke ramt de her tre kategorier

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

Det gælder i kategorierne sundhed, uddannelse og kommunikation, der særligt indebærer tjenester.

Men hvordan kan det være? Det har TV SYD spurgt cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, om.

- Det er nogle ting, som ikke på samme måde har været udsat for den mangel, der ellers præger varerne. Energi- og transportpriser har ellers gjort mange ting dyrere at producere, men det har ikke ramt de her tre kategorier, siger Søren Kristensen.

KategoriMarts '21 - Marts '22April '21 - April '22
Uddannelse2,2%2,1%
Transport10,2%10,9%
Sundhed1,5%0,8%
Restauranter og hoteller5,8%7,6%
Kommunikation0,5%0,6%
Fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer6,3%7,1%
Fritid og kultur1,9%2,6%
Boligudstyr, husholdningstjenester5,2%5,5%
Boligbenyttelse, el og varme7,0%9,8%
Beklædning og fodtøj1,2%1,9%
Andre varer og tjenester2,7%1,9%
Alkoholiske drikkevarer og tobak2,5%6,3%
Varer i alt8,1%10,3%
Tjenester i alt2,6%2,9%
Forbrugerindeks i alt (inflation) 5,4%6,7%
Tabellen her viser, hvor meget priserne på varer og tjenester inden for hver kategori er steget fra marts og april i år til samme måned sidste år. Kilde: Danmarks Statistik

Sundhed, uddannelse og kommunikation

Når priserne i disse kategorier ikke er steget med den samme hastighed, så skyldes det, at det ikke er dagligvarer, som handles lige så ofte og derfor ikke er så følsomme over for udsving.

Det er dog tre vidt forskellige vare- og tjenestegrupper.

Kategorien sundhed dækker over varer og tjenester som medicin, briller, kontaktlinser, fysioterapi, tandlæge og lignende.

- Der bliver brugt mange penge på tilskud i det offentlige, og det kan reducere udsvingene, og det kan spille ind på priserne, siger Søren Kristensen.

Uddannelse dækker over omkostninger forbundet med ophold på privatskoler, efterskoler og højskoler.

- Vi kan sagtens komme til at se prisstigninger på skoleophold. Men der kan dog være en konkurrencemæssig situation, hvor skolerne kan have svært ved at sætte priserne op, siger cheføkonomen.

Cheføkonomens politiske analyse af inflationen

Ifølge Søren Kristensen kan man fra politisk side vælge at afbøde inflationens konsekvenser ved at skrue ned for offentlige investeringer.

For en af årsagerne til inflationen er ifølge Søren Kristensen blandt andet, at der er hældt for meget benzin på bålet med hjælpepakker under coronakrisen.

Det er inde i finansministeriet, at den mulige løsning skal findes.

- Det ville være god finanspolitisk skik at finde nogle andre steder i økonomien, hvor man kan skrue ned. Det er også det, finansminister Nikolaj Wammen (S) lægger op til, siger Søren Kristensen.

Der er visse haner, der kan skrues på, men også visse haner der ikke bør skrues på.

- Man skal helst ikke skrue op for byggeriet, for det er i forvejen hvis ikke overophedet så i hvert fald tæt på. Man kan også vælge at hæve skatterne. Men det er i sidste ende en politisk beslutning, hvordan man vil afbøde inflationen, siger Søren Kristensen.

Statsminister Mette Frederiksen har sagt, at det bliver umuligt at holde alle "skadefri". I sin 1. maj-tale adresserede hun de stigende priser: "Krig i Europa kommer med en høj pris. Vi må forvente højere renter. Stigende arbejdsløshed. Desværre".

I kategorien kommunikation er der blandt andet udgifter til mobilabonnementer, internet og porto/post.

Men her kan priserne være sværere at forudsige.

- Det er et marked, der i forvejen er hård konkurrence på. Så der er det svært for virksomhederne at hæve priserne, fordi priserne generelt har været faldende, siger Søren Kristensen.

Også i kategorien beklædning og fodtøj er priserne ikke steget med samme hast.

quote

Når de andre ting stiger i pris, så har de det med at løfte det andet

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

Tidspunktet for prissætning betyder meget

Den store forskel på en liter mælk og et efterskoleophold er tidspunktet for prissætningen.

- Købmanden vågner hver morgen og siger: “Hvad skal prisen på en liter mælk være i dag?”. Det gør man ikke på skoleophold. Der sætter man prisen hvert halve eller hele år, siger Søren Kristensen.

Definitionen på inflation er, når alle priser går op og ikke kun har normale udsving. Så i sidste ende vil inflationen også ramme de tre kategorier.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Derfor skal man ikke begynde at glæde sig for hurtigt, hvis man skal til at købe et efterskoleophold, et mobilabonnement eller en tur til tandlæge.

- For det betyder ikke, at det ikke kommer til at ske. Når de andre ting stiger i pris, så har de det med at løfte det andet, siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Den højeste inflation i 38 år

Det er ganske normalt med stigninger og fald i priserne på forskellige varer og tjenester. 

Men når alle priser går op, kalder man det inflation. Det betyder, at du kan købe mindre for en krone i dag, end du kunne i går. 

I april var priserne 6,7 procent højere, end de var på samme tidspunkt sidste år.

Så høj inflation har vi ikke set i Danmark siden 1984. Der er samtidig tale om en betydelig stigning sammenlignet med marts, hvor inflationen var 5,4 procent.