Ambulancetjenester har ikke fået nok ansøgninger efter stillingsopslag

De to ambulanceoperatører i Syd- og Sønderjylland, Ambulance Syd og Responce, har søgt efter mere personale, men de har ikke fået så mange ansøgninger som håbet.

Det har længe været en problemstilling hos Ambulance Syd, at ambulancetjenesten ikke har haft nok personale til at varetage sine opgaver.

Det har den regionaltejet ambulancetjeneste så forsøgt at gøre noget ved - dog uden det store held.

I september 2021 slog Ambulance Syd flere stillingsopslag op med ansøgningsfrist den 31. december.

Det resulterede i 32 ansøgninger, hvoraf 16 nye medarbejdere er blevet ansat, og syv er indkaldt til jobsamtale.

Det betyder dog også, at der stadig mangler at blive besat mellem 13 og 15 stillinger. Det bekymrer dog ikke Steen Schougaard, der direktør i Ambulance Syd.

- 13 til 15 stillinger er meget, men der er en generel mangel på reddere i Danmark. Det er jo også kun 13 til 15 ledige stillinger ud af vores 650 medarbejdere. Vi vil hellere end gerne være fuldt bemandet, og det vil man i alle ambulancetjenester og regioner, men vi er udfordret på manglen af uddannede reddere, siger Steen Schougaard.

Ingen risiko for befolkningen

Steen Schougaard fortæller, at manglen på personale betyder, at vagterne skal dækkes ind af det nuværende personale med ekstra- og overtidsvagter.

Overarbejde er netop noget af det, som jeres ambulancereddere har været frustrerede over. Hjælper de nye ansættelser på den frustration?

- Der er ingen tvivl om, at det hjælper på de frustrationer, der har været – jo færre ledige stillinger man har, jo færre vagter skal man dække. Og så er det vigtigt at understrege, at overarbejde altid er frivilligt, siger Steen Schougaard.

Man må gå ud fra, at jeres reddere godt ved, hvad der er på spil. Er de ikke forventeligt, at de også oplever en vis form for pres for at tage overarbejdstimer, hvis de kan se, at der ikke er andre, der tager dem?

- Der er ingen tvivl om, at det er meget dedikerede medarbejdere, vi har, og derfor er der også stor interesse for at byde ind på ekstravagterne. Der er ikke noget problem at få dækket ekstravagterne, så det skaber heller ikke nogen risiko for befolkningen, siger Ambulance Syds direktør.

Et presset marked

Et andet sted, hvor man også mærker manglen på ansøgere, er det privatejede ambulanceselskab Responce, der opererer i Trekantområdet.

Her har man søgt syv nye medarbejdere, men måtte nøjes med to ansøgninger, der sidenhen er blevet konverteret til to ansættelser.

- Vi er ikke tilfredse. Problemet er, at der generelt er en mangel på reddere - både på grund af corona og den situation, vi har været i de sidste to år. Så det er et presset marked, siger Michael Sørensen, der er administrerende direktør i Responce.

Michael Sørensen fortæller, at det også har spillet ind, at der er kommet flere offentlige ambulancetjenester i Midtjylland, og de overenskomster, som de midtjyske ambulancetjenester kan tilbyde, kræver en større normering hos Responce.

Responce har ikke svært ved at finde arbejdskraft til sine 24-timers vagter, men det halter mere hos det såkaldte effektive beredskab. Det vil sige medarbejdere, der er på arbejde i 12 timer ad gangen.

- Vi søger med lys og lygte efter folk, der gerne vil køre effektive 12 timers vagter. Vi har prøvet i næsten otte måneder at besætte vores effektive stillinger uden held, lyder det fra Responce-direktøren.

Responce har til sammenligning med Ambulance Syd 170 ansatte, mens sidstnævnte råder over 650 medarbejdere.