Antallet af spøgelsesbilister falder drastisk

På fire år er antallet af spøgelsesbilister faldet til under det halve i Syd- og Sønderjylland.

Det er måske det mest uhyggelige, man kan opleve i trafikken. Bedst som man kører 110 eller 130 km/t på motorvejen, kommer der en bil direkte mod én. En spøgelsesbilist der af den ene eller anden grund er kommet i det forkerte spor.  Og så kan det gå rigtigt galt. Men lykkeligvis falder antallet af spøgelsesbilister stille og roligt.

Vejdirektoratets nye tal beretter, at der i 2020 var ti spøgelsesbilister på de syd- og sønderjyske motorveje. I 2010 og 2017 var der 25. I hele landet er tallene 200 i 2010 og 81 i 2020. Begge steder mere end en halvering.

Antallet af spøgelsesbilister i de forgangne ti år

Som man kan se, varierer antallet af spøgelsesbilister meget fra år til år. Det er fordi, tallene er meget små, derfor skal der ikke så meget til, før tallet går dramatisk op eller ned. Men hvis man ser over en fire-årig periode, er der alligevel en tydelig tendens.

Hver gang en spøgelsesbilist har forårsaget en alvorlig ulykke, har det vrimlet med sindrige teknologiske løsninger, men Vejdirektoratet har prøvet med en nemmere løsning, nemlig at placere indkørsel forbudt skiltene meget lavere end tidligere.

- Vi har valgt en billig løsning, og det ser ud, som om det virker, fortæller René Juhl Hollen, der er ingeniør i Vejdirektoratet.

Tallene for E45 nord for Vejle og E20 fra Kolding til Lillebæltsbroen er ikke med i opgørelsen af antallet af spøgelsesbilister, selvom en del af strækningerne ligger i Syd- og Sønderjylland. Se kortet nedenfor.

De røde linjer er omfatttede af Vejdirektoratets statistik, der blå hører til andre regioner og er altså ikke med.
De røde linjer er omfatttede af Vejdirektoratets statistik, der blå hører til andre regioner og er altså ikke med.