Borgmester modtager trofæ på Tour-podiet efter Vingegaard: Det er stort, det her

Da Jonas Vingegaard trådte ned, gik Sønderborgs borgmester op på Tour de France-podiet for at modtage Grand Départ-trofæet: Beviset på at Touren kommer til Syd- og Sønderjylland næste år.

Opdatering
Artiklen er opdateret med citater fra Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen.


- At opleve hele det kæmpe set-up på nært hold fortæller bare, hvor stort det er, det som Danmark og vi skal være med til næste år.

Ordene kommer fra Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (Socialdemokratiet), morgenen efter den sidste pedal blev trådt i bund i Tour de France 2021.

Næste år begynder Tour de France i Danmark, og det er årsagen til, at Erik Lauritzen og Vejles viceborgmester, Dan Arnløv Jørgensen (Kons.), søndag aften trådte op på podiet i Paris for at overtage Grand Départ-stafetten fra dette års start-by, Brest i Bretagne, sammen med Københavns overborgmester, Lars Weiss, Roskildes borgmester, Tomas Breddam, og borgmester Kenneth Muhs, Nyborg.

Stod på det podie alle cykelryttere drømmer om

Touren starter i København den 1. juli 2022, og mens Vejle er start-by på Tourens tredje og sidste etape i Danmark, så er Sønderborg mål-by, og derfor var repræsentanter fra begge byer på podiet søndag for at modtage beviset på, at Tour de France nu kommer til Danmark.

- Jeg har fået lov til at stå på det podie, som alle verdens cykelryttere higer efter at få lov til at gå op på. Det er da stort, lyder det fra Sønderborgs borgmester efter modtagelsen af Grand Dépard-trofæet.

Om Grand Départ Trofæet

  • Trofæet blev indført i forbindelse med den 100. udgave af Tour de France i 2013, hvor Korsika var Grand Départ – og således den første til at have trofæet. Det er et vandretrofæ, som vi modtager fra Région Bretagne (Brest) og kommer til at give videre til Bilbao i Baskerlandet. Grand Depart trofæet har tidligere været udstillet i bl.a. Korsika, Yorkshire, Utrecht, Bruxelles og Fougères i år. Næste gang bliver det i Danmark.
  • I Danmark bliver udstillingen lidt anderledes. Det er nemlig første gang i Tour-historien, at en Grand Départ går på tværs af et helt land. Normalt afholdes Grand Départ i en by eller en region. Når Tour de France kommer Danmark, sker det med hele tre etaper, hvorfor trofæet skal på rundtur på tværs af Danmark, hvor det vil komme forbi alle fem mål- og startbyer og alle otte parcours-kommuner.
  • I løbet af det år, vi har trofæet, kommer det til at indgå i en vandreudstilling sammen med bl.a. Tourens fire trøjer, to quizzer og en TDF-ladcykel. Udstillingen kommer til at stå i de fem start-/målbyer i nogle uger, inden den kommer videre til næste by. Trofæet vil blive cyklet af borgere og VIP’s i den gule ladcykel fra by til by gennem parcourskommunerne lidt á la den olympiske ild. Vandreudstillingen begynder i Sønderborg d. 17. august og ender i København i forbindelse med 100 days to go-lanceringen i marts næste år.

Kilde: Grand Départ Copenhagen Denmark 2022 I/S

Grand Dépard-trofæet blev søndag formelt overrakt til Københavns overborgmester, Lars Weiss, da årets kåringen af vinderne af de fire Tour de France-trøjer var ovre, og årets vinder-trio med Jonas Vingegaard på en fornem andenplads i Touren var blevet behørigt hædret på podiet på Champs Élysées.

Tour-trøjer på vandretur

Sønderborgs borgmester er begejstret over, at trofæet nu skal med hjem til Danmark, hvor Sønderborg som den første af de fem danske start- og slut-byer får lov til at udstille trofæet sammen med de fire Tour-trøjer.

Det sker fra den 17. august 2021 og tre-fire uger frem, hvorefter trofæet skal udstilles i Vejle, Nyborg og Roskilde, inden det ender i København 100 dage før Tour-starten i København den 1. juli 2022.

Grand Départ-trofæet bliver fragtet mellem de fem byer på en gul Tour de France-ladcykel – lidt i stil med den olympiske ild, som også fragtes fra Olympia i Grækenland og til det olympiske stadion forud for De Olympiske Lege.

Godt det var i år, Vingegaard brillerede

Deltagelsen i afslutningen af Tour de France får også Erik Lauritzen til at komme med en klar opfordring til, at syd- og sønderjyderne sørger for at få mest muligt ud af, at Touren kommer til regionen næste år.

- Alle i Sønderjylland skal sørge for at få maksimalt udbytte ud af det her. Dels af selve oplevelsen, dels vi skal også sørge for omtale og omsætning, for det er jo en stor investering både økonomisk og arbejdsmæssigt, siger Erik Lauritzen.

Han glæder sig over det fokus, de danske præstationer i dette års Tour de France også kommer til at sætte på Tour-starten i Danmark næste år.

- Ligesom alle andre i Danmark glæder vi os jo over, at det var i år, Jonas Vingegaard besluttede sig for at brillere. Det var jo kæmpestort – også at der var så mange danske med helt til mål.