Dansk Folkeparti mangler mange kandidater til valget

Hver tredje DF-valgkreds har ingen folketingskandidat. Det er sværest at finde kandidater i Sydjylland og i Messerschmidts egen kreds.

Dansk Folkeparti har svært ved at stille hold til det kommende folketingsvalg. TV SYDs undersøgelse viser, at der mangler kandidater i 29 af Danmarks 92 valgkredse.

Altså i næsten hver tredje kreds.

Partiet har opstillet kandidater i alle valgkredse ved de seneste tre folketingsvalg, som fandt sted i 2011, 2015 og senest i 2019.

Det ser værst ud i Sydjyllands Storkreds, hvor der mangler folketingskandidater i otte af de 14 kredse.

Senest har partistifteren og eks-formanden Kristian Thulesen Dahl sagt, at han ikke vil genopstille for Dansk Folkeparti. Partiet har også sagt farvel til jyske profiler som Marie Krarup, Hans Kristian Skibby og Karina Adsbøl i det, som for få år siden var kendt som ”det gule Danmark”.

Landsdækkende problem

Tendensen gælder over hele landet. Ifølge Dansk Folkepartis egen hjemmeside mangler de at finde fire ud af de otte kandidater i Københavns Omegns Storkreds, hvor partiets formand Morten Messerschmidt selv stiller op.

Dansk Folkeparti mangler også fire kandidater i både Vestjyllands Storkreds og i Sjællands Storkreds, ligesom der mangler tre kandidater i Østjylland, hvor Mette Hjermind Dencker netop har besluttet ikke at genopstille.

Desuden er der to ledige kredse i Nordjylland, to i Nordsjælland, én på Fyn og én i Københavns Storkreds. Partiet har dog alle tre kandidater klar på Bornholm.

Færre varer på hylderne

Hvis nogle af valgkredsene ikke når at finde en kandidat, betyder det ikke, at DF-vælgere ikke kan stemme personligt. De kan nemlig vælge frit mellem alle partiets kandidater i storkredsen.

quote

Det sender et godt signal til vælgerne, at de kan stemme på en lokalt opstillet kandidat

Roger Buch, valgforsker, Dansk Medie- og Journalisthøjskole

Men der vil være færre varer på hylderne, og det er problematisk, vurderer kommunalforsker Roger Buch.

- Partierne bestræber sig på at dække alle valgkredsene, og det lykkes også for de største partier. Man ved godt, at en del kandidater reelt ikke har chance for at blive valgt. Men de trækker måske nogle hundrede stemmer, som kan bidrage til, at et parti får et ekstra mandat eller to.

- Samtidig giver det en sund konkurrence i et parti, når man har mange kandidater, og det sender et godt signal til vælgerne, at de kan stemme på en lokalt opstillet kandidat, siger Roger Buch til TV SYD.

Støjberg-parti lurer

Dansk Folkeparti i Varde er blandt de kredse, som spejder efter en folketingskandidat.

quote

Det vil også ramme DF, hvis Støjberg og Thulesen Dahl laver et nyt parti

Frode Flyvbjerg Kristensen, formand for Dansk Folkepartis lokalbestyrelse i Varde.

- Vi havde en ung kvinde, som gerne ville stille op til Folketinget, men så ville hun ikke alligevel. Det er klart, at den landspolitiske uro kan have en indflydelse, og det vil også ramme DF, hvis Støjberg og Thulesen Dahl laver et nyt parti.

- Jeg kan godt lide Kristian, så det vil da være interessant, hvis de gør det. Men vi har ro på indtil videre, og man må gerne kontakte mig, hvis man er interesseret i at stille op hos os, siger Frode Flyvbjerg Kristensen, som er formand for Dansk Folkepartis lokalbestyrelse i Varde.

I Sydjyllands Storkreds mangler der også kandidater i Vejle Nord, Kolding Nord, Kolding Syd, Haderslev, Tønder, Vejen, Esbjerg Omegn og Aabenraa.

Stemmeslugere er væk

Dansk Folkeparti har mistet en række profiler, og manglen på kendte ansigter kan blive et problem i sig selv.

Det kan blandt andet blive svært at opsamle de godt 26.000 sydjyske vælgere, som i 2019 stemte personligt på folketingsmedlemmer, som ikke går til valg for DF.

Dengang satte 23.119 vælgere kryds ved Kristian Thulesen Dahl, mens 1.618 stemte på Marie Krarup, og 1.526 stemte på Karina Adsbøl.

Store partier er klar

Dansk Folkeparti kan med rette indvende, at der ikke er udskrevet valg endnu. Men TV SYDs undersøgelse viser, at de større partier er længere i deres forberedelser.

Det Konservative Folkeparti har kandidater i alle kredsene, mens Venstre kun mangler én kandidat for at dække alle 92 kredse.

Socialdemokratiet er ved at opdatere sin nye hjemmeside, men mangler ifølge sit sekretariat ”kun et par stykker”.