Den frivillige fodbolddommer og det ordentlige menneske fra Haderslev er ny minister

Jesper Petersen (S) er mandag blevet udnævnt som ny uddannelses- og forskningsminister. Det, han kan bidrage med, er ordentlighed, lyder det fra politisk analytiker.

Måske er det en tidlig fødselsdagsgave fra statsminister Mette Frederiksen, at Jesper Petersen (S) fra Haderslev nu skal være minister.

Den 25. august fylder politikeren nemlig 40 år, og mandag kan han skifte titlen som politisk ordfører ud med titlen som uddannelses- og forskningsminister.

Han overtager fra Ane Halsboe-Jørgensen, som er ny kultur- og kirkeminister.

Stået på spring for Mette Frederiksen

39-årig Jesper Petersen er vokset op i Haderslev, og han blev i 2000 student på Haderslev Katedralskole. I 2007 blev han bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet, og samme år blev han valgt ind i folketinget for Socialistisk Folkeparti for første gang. 


I 2013 skiftede han fra Socialistisk Folkeparti til Socialdemokratiet, hvor han siden fik flere ordførerskaber, heriblandt finansordfører og skatteordfører. Senest har han været politisk ordfører. Derfor mener politisk kommentator og tidligere chefredaktør ved JydskeVestkysten Poul-Erik Thomsen også, at det er forventet, at han er minister. 

- Han har stået på spring, siden man lavede den første Mette Frederiksen-regering. De fleste havde dog forventet, at han var blevet skatteminister, da han før har beskæftiget sig med skattepolitik, siger han. 

quote

Hans partiskifte fra Socialistisk Folkeparti til Socialdemokratiet er nu stadfæstet. Nu er han en del af Socialdemokratiet

Poul-Erik Thomsen, mangeårig politisk kommentator og tidligere chefredaktør for JydskeVestkysten

Ifølge Poul-Erik Thomsen kan Jesper Petersen bidrage med viden i sit nye ministerium. 

- Det er indtil nu ikke lykkedes for regeringen at få overbevist alle uden for storbyerne, at man også kan uddanne sig udenfor byerne. Den politik er slået fejl. Han kan tage sin viden med ind i ministeriet, så han kan gribe det anderledes an, fortæller han og tilføjer:

- Han skal overbevise dem, som bor i København, Odense, Aarhus og Aalborg, om, at de skal ud i uddannelse i Sønderborg, Kolding og Esbjerg - og på den måde få vendt udviklingen, fortæller han. 

Jesper Petersens titel som minister stadfæster for alvor partiskiftet fra Socialistisk Folkeparti til Socialdemokratiet, mener Poul-Erik Thomsen.

- Hans partiskifte fra Socialistisk Folkeparti til Socialdemokratiet er nu stadfæstet. Nu er han en del af Socialdemokratiet.

Et ordentligt menneske

Det, som Jesper Petersen kan bidrage med som minister, er ifølge politisk analytiker og chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad Kim Dahl Nielsen ordentlighed. 

- Jesper Petersen er i den grad et ordenligt menneske, som sætter sig ind i sagerne. Han er en værdipolitisk stærk politiker, og så ved han, hvornår han skal markere sig, og hvornår han ikke skal - og så ved han også, hvornår han skal være diplomatisk, siger han og tilføjer:

- Mit indtryk er, at han virkelig har sat sig ind i tingene. Det er også min opfattelse, at han som politisk ordfører ikke har gået ud og lavet udmeldinger, før han er inde i sagens detaljer. Så kommer han hellere senere ind i forløbet end at være frisk og frejdig, fortæller han.

I den lokale vælgerforening i Haderslev modtager man rokaden og ministertitlen til Jesper Petersen som en glædelig nyhed.

- Vi har ventet på, at det skulle ske. Vi er meget glade, og jeg har skrevet til Jesper og ønsket ham tillykke. Det er rigtig velfortjent, og han er en flittig og arbejdsom politiker, og han står ved det, han siger, og er en, man stole på, fortæller foreningsformand Kirsten Grauholm.

- Han har sørget for, at skatteuddannelsen kom til Haderslev. Han har en god kontakt til forskellige virksomheder og arbejder rigtig meget på at fremme de ting, som kan gavne by og vores kreds, siger hun yderligere.

Ridser i lakken

I oktober sidste år måtte Jesper Petersen gå ud og undskylde for en 19 år gammel sag omkring et seksuelt forhold til en15-årig pige.

Dengang var Jesper Petersen 20 år og folketingskandidat for SF. Han kendte pigen fra en af de skoler, hvor han havde været lærervikar. De var sammen en aften, efter han var stoppet på skolen. Han blev senere bekendt med, at kvinden efterfølgende har været negativ påvirket af situationen.

Jesper Petersen skrev om episoden på Facebook og gjorde det, da han mente, at Ekstra Bladet var på vej med en artikel om episoden. Artiklen kom dog aldrig.

I opslaget skrev han, at han dengang ikke var moden til at bedømme hele situationen.

- Med den livserfaring, jeg har i dag her 19 år senere, og med de informationer, der kommer frem om kvindens baggrund, kan jeg godt se, at vi ikke skulle have været sammen.

Dømte en fodboldkamp, da Mette Frederiksen ringede

Da Jesper Petersen fik opkaldet fra statsminister Mette Frederiksen om det nye jobtilbud, tog han ikke telefonen. 

Om aftenen var han nemlig frivillig fodbolddommer. Da han endelig fik snakket med Mette Frederiksen, blev hans kone, Pernille Christoffersen, ringet op af Jesper og overbragt nyheden.

Familien var også til stede foran Amalienborg, da han blev præsenteret som minister.
Familien var også til stede foran Amalienborg, da han blev præsenteret som minister.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Så det var meget hurtigt og uventet, at vi lige skulle tage en snak om det, fortæller hun til TV2 foran Amalienborg i forbindelse med den officielle præsentation.

- Vi har haft mange af de drøftelser og foranstaltninger, som vi har tænkt os at gøre. Vi bakker op, og vi er sikre på, at vi nok skal få løst det, der måtte opstå. Vi er stolte og glade, siger hun videre.

Parret bor på Vesterbro i København og har to børn.

Jesper Petersen