Desperate dambrug-ejeres opråb er hørt på Christiansborg

Seks dambrugsejere har sendt et åbent brev til politikerne på Christiansborg.

Et akut opråb fra seks dambrugsejere lader til at være hørt på Christiansborg. Mandag var Venstres Anni Matthiesen, der er medlem af Miljø- og fødevareudvalget, i hvert fald på besøg hos Gørklint Dambrug ved Holsted.

Dambruget er, ligesom de fem andre medunderskrivere af et åbent brev til politikerne på Christiansborg, ramt af den smitsomme fiskesygdom IHN.

De føler sig ladt i stikken, efter deres dambrug er sat i karantæne af Fødevarestyrelsen.

Det var ejeren af dambruget, Jørgen Ravn, der sammen med ejerne af to andre IHN-ramte dambrug tog imod folketingspolitikeren. Og det haster med at finde en løsning for de karantæneramte dambrug.

- Vi er ved at tabe modet på grund af den situation, vi er kommet i. Vi ved simpelthen ikke, hvad vi skal gøre, lyder den opgivende melding fra Olaf Muus Meyer, der har 400.000 regnbueørreder på sit dambrug ved Rens Mølle i Sønderjylland.

Han er en af de i alt seks dambrugsejere, der er ramt af den smitsomme fiskesygdom IHN, og som har sendt et åbent brev til politikerne på Christiansborg. De mener simpelthen ikke, at de får den hjælp, de har brug for.

Olaf Meyer kan ikke komme af med sine fisk.
Olaf Meyer kan ikke komme af med sine fisk.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Sygdommen på deres dambrug betyder nemlig, at de er sat i karantæne, og derfor har de ikke har mulighed for at afsætte deres fisk. Nu frygter de, at de bliver økonomisk ruineret, hvis der ikke snart sker noget.

Utilfredse dambrugsejere havde mandag besøg af folketingspolitiker Anni Matthiesen fra Venstre. De har sendt et akut opråb til politikerne på Christiansborg.
Utilfredse dambrugsejere havde mandag besøg af folketingspolitiker Anni Matthiesen fra Venstre. De har sendt et akut opråb til politikerne på Christiansborg.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Matthiesen: - Jeg vil tage fat i ministeren

- Jeg vil prøve at få hul igennem til ministeren (fiskeriminister Rasmus Prehn, red.). Jeg vil gøre det i form af at skrive direkte til ministeren, men jeg vil også stille nogle udvalgsspørgsmål for ad den vej at forsøge at gøre klart, at det er en opgave, som ministeren er nødt til at påtage sig i en fart. Det kan ikke vente, til han er tilbage fra sommerferie. Det er noget, han skal løse, inden han går på sommerferie, siger Anni Matthiesen fra Venstre.

TV SYD ville gerne have haft et interview med minister for fødevarer, fiskeri og landbrug, Rasmus Prehn (Soc.dem.), men det har ikke været muligt. Han har i stedet sendt et skriftligt svar:

- Det er uden tvivl en ulykkelig situation, dambrugsejerne står i. Jeg forstår godt, at de er bekymrede, det er jeg også. Jeg har derfor bedt fagfolk om at lave en status på IHN-sygdommen. Når den foreligger, vil vi lægge åbent frem, hvad der skal ske. Vi skylder en afklaring til dambrugene og de folk, der er beskæftiget i erhvervet, lyder det skriftlige svar fra ministeren.