Det dansk-tyske grænseland indstillet til UNESCO

Danmark og Tyskland er gået sammen om at få mindretalsmodellen optaget i UNESCO’s register.

- Ansøgningen er et stort skridt for hele regionen - og for Danmark og Tyskland, siger Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening i en pressemeddelelse.

UNESCO har i dag tirsdag modtaget ansøgningen om at optage den dansk-tyske mindretalsmodel på listen over immateriel kulturarv.

Grænselandets borgere har vist, at det er muligt at leve fredeligt sammen trods fortidens krige og konflikter, og det mener Gitte Hougaard-Werner, at resten af verden kan lære af.

- Vi er nået derhen, hvor vi kan vise andre grænseregioner, at det kan lade sig gøre at gå fra fjendskab til venskab uden at give afkald på kulturel og sproglig autonomi, understreger hun.

Stærkt samarbejde

Den danske kulturminister Joy Mogensen (S) har sammen med Michelle Müntefering, der er tysk viceminister for international kulturpolitik, underskrevet indstillingen.

- Det dansk-tyske grænseland er et helt unikt eksempel på, hvordan to landes befolkninger har kunnet leve i fredelig sameksistens på trods af skiftende grænsedragninger. Det har kun været muligt at indstille den dansk-tyske minoritetsmodel takket være en stor indsats fra mindretallene i regionen, siger hun.

Den danske minister bliver bakket op af sin tyske ministerkollega.

- Samlivet i det dansk-tyske grænseområde er en succeshistorie. Kulturens kraft har bidraget afgørende til, at grænserne i regionen ikke adskiller, men forbinder, siger Michelle Müntefering.

Jubilæumsår

I år fejrer Danmark 100-året for genforeningen. Udfaldet af folkeafstemningen i 1920 blev, at Sønderjylland igen blev dansk, og den dansk-tyske grænse fik sin nuværende placering.

For Ellen Trane Nørby (V) er der ingen tvivl om, at hun håber UNESO-komitéen vil imødekomme indstillingen i jubilæumsåret.

- Jeg håber, vi kan bruge 100-året som en argumentation i nomineringen. Vi viser, at vi har levet i fredelig eksistens i 100 år. Befolkningen viser, at alt ikke behøver at blive fastlagt i beslutningslokaler, siger hun til TV SYD.

Det tyske mindretal består af omkring 15.000 medlemmer i Sønderjylland, mens der på den tyske side af grænsen er cirka 50.000 medlemmer af det danske mindretal. Mindretallene har hver deres institutioner og organisationer i områderne.

Om det fredelige samliv i grænselandet bliver optaget i UNESCO’s register for beskyttelse af immateriel kulturarv bliver først afgjort i slutningen af 2021.

Immateriel kulturarv

UNESCO's definition af immateriel kulturarv:

- praksisser, forestillinger, udtryk, kundskaber, færdigheder, som samfund, grupper, og, i nogle tilfælde, enkeltpersoner anerkender som del af deres kulturelle arv.

 

Der findes en konvention til at beskytte den fysiske verdensarv, og den immaterielle kulturarv er et beslægtet udtryk til den materielle kulturarv. Derfor bliver den immaterielle kulturarv også beskrevet som den levende kulturarv. 

 

Kilde: Det Kongelige Bibliotek