Det mener fire borgmestre om naturnationalparker i Syd- og Sønderjylland

Efter det er meldt ud, at der er fem områder i Syd- og Sønderjylland, der er i spil til at blive naturnationalparker, har vi talt med borgmestrene i de respektive kommuner - læs deres reaktioner her.

Fem områder i det syd- og sønderjyske er med i overvejelserne om at blive ny naturnationalpark. Det gør sig gældende for Haderslev, Tønder, Kolding og Varde kommuner.

Vi har talt med borgmestrene fra kommunerne om, hvad de tænker om at blive potentielle indehavere af en naturnationalpark.

Erik Buhl (Venstre), Varde Kommune

I Varde Kommune er to områder på listen over mulige naturnationalparker. Det drejer sig om Nyminde- og Blåbjerg Plantage og Skallingen og Ho Plantage.

Borgmester Erik Buhl er noget skeptisk overfor at få oprettet naturnationalparker i kommunen.

- Det må ikke skabe hindringer for udvikling af turisme i kommunen, og vi ønsker ikke indhegning i vores kommune, siger han.

Han fremhæver, at cirka halvdelen af Blåbjerg Plantage allerede bliver brugt af militæret, og han har derfor svært ved at se, at en naturnationalpark ikke ville begrænse adgangen til det naturområde fremfor at gavne det.

- Vores kommune har i forvejen så meget at byde på, og hvis der bliver spændt ben for det, så synes vi ikke det giver mening, siger borgmesteren.

Han fremhæver også, at der i Varde Kommune kommer mange tyske turister, som er der for netop at opleve deres natur, og han er bekymret for, at de vil blive skræmt væk, hvis området bliver indhegnet.

Henrik Frandsen (Tønder-listen), Tønder Kommune

I Tønder Kommune er Draved Skov og Kongens Mose områderne, der overvejes som naturnationalparker. Borgmester Henrik Frandsen fortæller, at Draved Skov har været naturskov siden 1948 og er derfor allerede et spændende naturområde.

- Som udgangspunkt er det spændende og interessant at være med i overvejelserne, siger han.

Han fortæller, at han vil gå i dialog med interessenter og lokale borgere, der skal spille konstruktivt ind.

Forskel på nationalparker og naturnationalparker

  • Nationalparker har sin egen lov, men der er ikke nogen særskilt naturbeskyttelse i loven. Af den grund er både skovdrift og landbrug almindelig i nationalparkerne. Det hæmmer biodiversiteten i nationalparkerne meget. Ofte er byområder også inkluderet i nationalparker.


  • Naturnationalparker har endnu ingen selvstændig lovgivning, men en sådan er på vej ifølge miljøministeren. Forventningen er, at naturnationalparker friholdes 100 procent fra skov- og landbrug og al anden produktion, og at de i første omgang etableres på statslige arealer. Naturen udvikler sig så vidt muligt på sine egne præmisser i naturnationalparker og dækker over store, sammenhængende arealer. Naturlig hydrologi genoprettes, og græssende dyr sættes ud for at skabe dynamik og højere biodiversitet.


(Kilde: Miljøministeriet)

Henrik Frandsen er dog også påpasselig og ønsker for eksempel ikke, såfremt det skulle blive valgt som naturnationalpark, at området bliver indhegnet.

- Det er vigtigt, at vi ikke får lavet en naturnationalpark, der er begrænsninger på - for eksempel lukning af stier, siger han.

Hans Peter Geil (Venstre), Haderslev Kommune

Pamhule- og Hindemade skov i Haderslev i Kommune er også udset som mulig kandidat til at blive naturnationalpark.

Borgmester Hans Peter Geil ønsker, at der fortsat er fri adgang til områderne.

- Jeg ved ikke, hvad kommunerne har af indflydelse, men jeg ønsker, at vi lokalt kan forhandle os til glæde og ikke begrænsninger, siger han.

quote

Det kommer til at give vores borgere noget mere rekreativt natur, og det kan måske også trække flere turister til, der ønsker at opleve vores fantastiske natur

Jørn Pedersen (V), Borgmester i Kolding Kommune

Næste år vil der også blive afholdt verdensmesterskaberne i mountainbike i kommunen, og det, ønsker Hans Peter Geil, heller ikke kommer til at blive påvirket af oprettelsen af en naturnationalpark.

Jørn Pedersen (Venstre), Kolding Kommune

Kolding Kommune har selv fremhævet Stenderupskoven som en mulig kandidat som naturnationalpark, og derfor er borgmester Jørn Pedersen også positiv over at være i betragtning.

- Det kommer til at give vores borgere noget mere rekreativ natur, og det kan måske også trække flere turister til, der ønsker at opleve vores fantastiske natur, siger han.

I forvejen er Stenderupskoven en del af Naturpark Lillebælt.

Jørn Pedersen ser det ikke nødvendigvis som et problem, hvis der skulle komme indhegning omkring naturnationalparken, men han mener, at der også skal informeres mere om det.

- Jeg ser frem til det videre forløb, hvor vi sammen med de lokale kan drøfte de muligheder og udfordringer, der kan være, siger han.

Herunder kan du se et kort over de områder, der er på listen over kandidater til at blive naturnationalparker: