Droner skal ind i kampen mod gaderæs

Gaderæs er meget farligt og kan ende frygtelig galt, så det skal stoppes. Sådan lyder det fra både politi og politikere. Nu foreslår SF droner som et nyt våben i kampen mod den uansvarlige kørsel.

Det skal ophøre - gaderæs - også kaldet streetrace.

Det er ulovligt og meget farligt, og så bliver forsamlingsforbuddet også ofte overtrådt i disse coronatider.

I juni sigtede Syd- og Sønderjyllands Politi alene ved et enkelt gaderæs 221 personer for overtrædelse af forsamlingsforbuddet.

quote

Jeg har ladet mig fortælle, at droner af en høj kvalitet opfylder de behov, vi har for at kunne se og også dokumentere ulovligheder ned i mindste detalje.

Knud Reinholdt, leder færdselsafdelingen, Syd- og Sønderjyllands Politi

Derfor foreslår SF nu at fordele penge til politikredsene, så de kan købe droner til brug ved for eksempel gaderæs. Forslaget er en del af forhandlingerne i Folketinget om vanvidskørsel.

- Vi foreslår, man tager droner i brug, så man kan dokumentere, hvem der er til stede ved de ulovlige forsamlinger, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Politi: Droneoptagelser kan dokumentere ulovligheder 

Syd- og Sønderjyllands Politi bruger lige nu droner fra Beredskabsstyrelsen, men Knud Reinholdt er positiv overfor muligheden for, at politikredsen får deres egen drone, da det er et meget anvendeligt værktøj til at kunne dokumentere, hvem og hvor mange der forsamles et sted. 

- Jeg har ladet mig fortælle, at droner af en høj kvalitet opfylder de behov, vi har for at kunne se og også dokumentere ulovligheder ned i mindste detalje, siger Knud Reinholdt, der er leder af færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Karina Lorentzen Dehnhardt håber, at med dronerne i luften så kan politiet også dele bøder ud til de publikummer, der overtræder forsamlingsforbuddet:

- Det er ikke sjovt, hvis man ikke kan drille politiet, og det er ikke sjovt, hvis man ikke har publikum, og lige nu kan vi rent faktisk gå efter publikum med forsamlingsforbuddet, mener den koldingensiske folketingspolitiker. 

Lederen af Færdselsafdelingen hos Syd og Sønderjyllands Politi tror dog, der skal mere til for at stoppe de ulovlige gaderæs.

- Jeg tror ikke, det er afgørende, om der er publikum eller ej. Det er nok mere den rus, de får ud af at køre stærkt og ulovligt, som driver dem, mener Knud Reinholdt. 

Flere gaderæs end normalt

Denne sommer har Syd- og Sønderjyllands Politi modtaget 16 anmeldelser om gaderæs i politikredsen. Det er en stigning i forhold til sidste år.

- Jeg vil ikke afvise, at corona har gjort noget ved den tendens. De unge mennesker har nok manglet et sted at samles, og så har de en fælles interesse i bilerne, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, MF, og retsordfører for SF.

Ved et ræs i Holsted i juni blev 221 personer sigtet for overtrædelse af forsamlingsforbuddet, mens der i august i Haderslev blev givet 45 bøder og en betinget frakendelse af kørekortet.

Politiet bekræfter tendensen med, at der har været flere streetraces end normalt.

Karina Lorentzen Dehnhardt vil også have justitsministeren til at undersøge, om man kan gøre det ulovligt at være publikum til et streetrace, også når forsamlingsforbuddet bliver ophævet.