Dyr strøm lukker tre sønderjyske museer

Museum Sønderjylland skal spare og har derfor valgt at fyre 11 medarbejdere og lukke tre museer på ubestemt tid.

Det bliver ikke nogen sjov opgave for Museum Sønderjylland, når det økonomiske regnskab for 2022 skal gøres op.

Allerede nu ser det ifølge museet ikke godt ud, og det tager man konsekvensen af.

Tre ud af ni museer lukker med øjeblikkelig virkning og 11 medarbejdere bliver fyret. Derudover vil en række sæsonansættelser ikke blive genbesat i 2023. Ydermere lukker man også caféen ved museerne i Tønder - indtil videre kun i hverdage. 

Det oplyser Museum Sønderjylland i en pressemeddelelse.

Midlertidig lukning

Det er museerne Kulturhistorie Aabenraa, Drøhses Hus i Tønder samt Cathrinesminde Teglværksmuseum, der bliver lukket. 

Der er tale om en midlertidig lukning, men hvor længe, de skal være lukket, er endnu uvist.

- Der er ikke anden udvej. Hvis vi skal have store udstillinger, aktiviteter og skoletilbud på programmet i 2023, er vi nødt til at samle vores aktiviteter på færre steder - i hvert fald så længe prognoserne er så dystre som nu, udtaler direktør for Museum Sønderjylland, Axel Johnsen.

- Derfor må vi lukke nogle af vores mindre museer for at holde liv i de større - både for at spare penge på energi og lønkroner, siger han.

Det er blandt andet de stigende energipriser, der er årsag til at Drøhses Hus og to andre museer må lukke midlertidigt. På grund af inflationen forventer man også, at der vil komme færre gæster det kommende år.
Det er blandt andet de stigende energipriser, der er årsag til at Drøhses Hus og to andre museer må lukke midlertidigt. På grund af inflationen forventer man også, at der vil komme færre gæster det kommende år.
Foto: Museum Sønderjylland

Museet oplyser, at de forudser et underskud på over en million kroner i 2022. Museets udgifter til energi har de seneste år ligget på omkring 2,5 millioner kroner. 

Et hul på fem millioner

De fortæller, at prisudviklingen og prognoserne fra energiselskaberne i løbet af sommeren og efteråret kun er gået den forkerte vej. Ifølge de nuværende prognoser kan museet til næste år se ind i energiudgifter på 6,5 millioner kroner og dermed en stigning på fire millioner kroner.

- Vi regner også med, at vores indtægter falder med en million kroner som følge af inflationen. Det giver et hul på fem millioner kroner, og for vores økonomi er det meget indgribende, og det kræver, at vi må trække i håndbremsen for at få ro på, siger Axel Johnsen.

Planen er, at Museum Sønderjylland i mellemtiden vil investere i nye energiløsninger, så der over tid kan spares penge på energiforbruget.