Ekspert med løftet pegefinger til bloddonorer: - Det er respektløst

Omkring 20 procent dukker aldrig op til deres bloddonortid, hvilket kan føre til, at der ikke blod til de patienter, der skal bruge det.

- Det er respektløs ikke at dukke op til sin tid i blodbanken, mener Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. 

I Region Syddanmark udebliver omkring 20 procent af de mennesker, som har skrevet sig på listen til at donere blod.

I yderste konsekvens kan de mange udeblivelser føre til, at der ikke blod til de patienter, der har brug for det.

Kjeld Møller Pedersen ser ikke en let løsning på problemet, og derfor har han svært ved at se, hvordan antallet af udeblivelser skal falde.

- Bloddonorerne modtager i forvejen en SMS dagen før deres bestilte tid, så undskyldningen om at have glemt det holder ikke, siger sundhedsøkonomen.

quote

Forskning viser, at det ikke gør en forskel at uddele bøder, for det får ikke folk til at overholde deres tider i fremtiden.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi, Syddansk Universitet.

En løsning kunne være at uddele bøder til dem, der udebliver fra deres aftaler uden at melde afbud på forhånd.

Men det er ikke en effektiv løsning, påpeger Kjeld Møller Pedersen.

- Forskning viser, at det ikke gør en forskel at uddele bøder, for det får ikke folk til at overholde deres tider i fremtiden. Tværtimod får donorerne i stedet en følelse af, at det er okay at udeblive uden at melde afbud, fordi de så har betalt for deres udeblivelse, siger han. 

20 procent overbooking er nødvendig

Omkring 20 procent dukker aldrig op til deres tider, og som en konsekvens af dét skal blodbankerne i regionen booke 20 procent flere donorer ind for at sikre, at de får de nødvendige mængder blod på lager.

- Det er vigtigt, at vi sørger for, at der er 20 procent flere donorer, end vi egentlig har brug for, for at sikre en status quo, siger Kjell Einar Titlestad, overlæge på Klinisk Immunologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Selvom det virker som en let løsning at booke flere ind, end der egentlig er behov for, er det på den anden side heller ikke den bedste løsning i alle tilfælde.

- Det er vigtigt, at vi ikke booker alt for mange ind i de mobile blodbanker, hvor pladsen er snæver på grund af coronasmitte, påpeger Kjell Einar Titlestad.

Alt blod, der tappes i Region Syddanmark, bliver hver aften transporteret til Odense Universitetshospital. Blodet bliver sorteret og til sidst fragtet ud til byer i regionen efter behov med den samme transport, der igen henter det tappede blod.

Et blodigt julelager

Selvom julen i år er en såkaldt "arbejdsgiverjul", gør det bestemt ikke noget for blodbankerne i regionen.

- Vi er glade for, at julen falder, som den gør i år, for så er vi måske heldige, at bloddonorerne overholder deres tider, siger Kjell Einar Titlestad.

For blodbanken er det nemlig vigtigt at have et lager af blod klar i julen, hvis nogen skulle få brug for blodet.

Bloddonationer redder liv

Blodet bliver brugt til at behandle patienter på hospitaler i hele Danmark. Der er ingen, der drager økonomiske fordele af det blod, der doneres.

  • 39 procent anvendes til kræftbehandling
  • 20 procent anvendes i behandlingen af hjerte-karsygdomme samt lungesygdomme
  • 13 procent anvendes til øvrige patienter – eksempelvis ved fødsler
  • 12 procent anvendes til patienter med store, akutte blodtab
  • 11 procent anvendes til patienter, som lider af sygdom i deres fordøjelsessystem
  • 5 procent anvendes til patienter, som lider af blodsygdomme


Kilde: bloddonor.dk