Ekspert: Sådan kommer du i gang med at vinterbade

Vinterbadning kan være en god oplevelse, men det er ikke helt ufarligt, hvis man ikke passer på, fortæller kystlivredningschef.

Det iskolde, mørke vand lokker flere og flere til sig. Havets kolde gys er populært, og senest i dag tirsdag er en ny badebro og sauna blevet indviet for vinterbadere i Kolding.

Hvis du selv vil i gang med vinterbadning, så giver kystlivredningschef hos Trygfonden Kystlivredning, Anders Myrhøj, her råd til, hvad du skal være opmærksom på.

Tag det stille og roligt

Det kan være fristende at hoppe i og få det overstået, når man først har besluttet sig for at springe i det kolde vand. Det er dog ikke en god idé at gå for hurtigt i vandet, fortæller Anders Myrhøj.

- Det er en hård omstilling for kroppen at gå ned i vand, der er 8-10 grader og endnu mere, når det nærmer sig frysepunktet. Det kan blive farligt selv på en varm sommerdag, hvis vandet er 15-16 grader. Så kan man få overfladisk vejrtrækning, få vand med ind og gå i panik, siger han.

I stedet anbefaler han, at man går stille og roligt i vandet og koncentrerer sig om at trække vejret kontrolleret og roligt, så man undgår at gå i panik.

Tjekliste til vinterbadere

Her er der en liste med ting, som er gode at have med, når du skal vinterbade.

  • En ven, der kan hjælpe, hvis der skulle blive behov for det
  • Sko eller sandaler, så du ikke glider på badebroen
  • En varm hue, som du med fordel kan beholde på, mens du er i vandet
  • Badekåbe og/eller badehåndklæde for at få det kolde vand af kroppen
  • Varmt tøj til efter badningen, så du kan få varmen hurtigt, efter du har været i vandet
  • Varm drik til efter badningen, som også kan hjælpe med at give dig varmen igen

Kilde: respektforvand.dk

Hold hovedet højt og kom tidligt i gang

Udover at man ikke bare skal lade sig plaske i vandet, så skal man også tænke på, hvor langt ned i vandet, man behøver at komme.

quote

Kroppen reagerer ganske kraftigt på en hurtig nedkøling, og det kan særligt være hårdt at få hovedet under.

Anders Myrhøj, kystlivredningschef hos Trygfonden Kystlivredning

- Kroppen reagerer ganske kraftigt på en hurtig nedkøling, og det kan særligt være hårdt at få hovedet under. Derfor anbefaler vi, at man holder hovedet over vandet og måske tager en hue på, siger Anders Myrhøj.

Samtidig anbefaler han, at man ikke går direkte fra saunaen og ud i det kolde vand. Derudover er det ifølge Anders Myrhøj en god idé at komme i gang med vinterbadningen, inden vandet fryser helt til.

- Mange har god erfaring med at starte nu her i det tidlige efterår og så vænne sig til, at vandet bliver gradvist koldere. Det er bedre end at vente med at komme i gang til efter nytår, siger han.

Sundhed kræver kun et hurtigt dyp

Selvom vinterbadning måske kan virke mærkværdigt for nogen, så der er flere grunde til, at det bliver mere og mere populært.

quote

Alt i alt er der ikke så mange barrierer for at vinterbade.

Anders Myrhøj, kystlivredningschef hos Trygfonden Kystlivredning

- Det er forfriskende og en god social begivenhed, som er noget hygge, der kan blive til en livsstil. Og det er tilgængeligt og godt og vel gratis. Alt i alt er der ikke så mange barrierer for at vinterbade, og så er der også tale om nogle sundhedsmæssige effekter, siger Anders Myrhøj.

Derfor er det sundt at vinterbade

  1. Øger lykkefølelsen: Når du bader i koldt vand, bliver der frigivet en række signalstoffer i hjernen, og du kan ligefrem blive ”høj” af endorfiner.
  2. Styrker immunforsvaret: Det kolde vand aktiverer dit immunsystem, og adrenalinniveauet stiger. Det er med til at bekæmpe infektioner.
  3. Godt for blodkarrene: Når din krop bliver udsat for et kuldechok, trækker blodkarrene i fingre, fødder, arme og ben sig sammen, så blodet strømmer til de indre organer. Når du kommer op af vandet, så åbner blodkarrene sig igen, og du får en varm fornemmelse i kroppen. Man kan sige, at vinterbadning er motion for blodkarrene.
  4. Bliver bedre til at holde varmen: Du kan vænne dig til kulden, og derfor fryser vinterbadere ikke så meget, når de er ude i det kolde vejr.

Kilde: respektforvand.dk

Blandt andet peger læger på, at vinterbadere får et styrket immunforsvar, bedre kredsløb og har en øget lykkefølelse. Du skal dog ikke svømme rundt i timevis.

- Hvis man er helt ny, skal man holde sig til 10-15 sekunder i vandet, og man kan arbejde sig op mod 20-30 sekunder. Man behøver ikke være der længere for at få de sundhedsmæssige effekter, og man undgår at blive afkølet, så det bliver sundhedsskadeligt, siger Anders Myrhøj.