Energikrise: På Koldinghus slukker de for lyset allerede i aften - ingen skøjtebane i Vejle i år

Foto: Anders Brohus
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Temperaturen i statslige bygninger, som normalt har været 21-22 grader, skal sænkes til 19 grader. Og unødvendig lys slukkes. Flere kommuner følger trop.

Den stigende energikrise får nu konsekvenser for de statslige og kommunale bygninger.

Det betyder blandt andet, at belysningen på Koldinghus vil blive slukket om aftenen og natten, og samtidig kan vejlenserne heller ikke forvente is på skøjtebanen til vinter.

- Al lys slukkes i tårnet og på toppen af tårnet, hvor splitflaget hænger, fortæller Nanna Ebert, der er kommunikationschef hos Kongernes Samling, som holder til på Koldinghus samt Rosenborg og Amalienborg.

- Det betyder, at fra i aften tager vi splitflaget ned før solnedgang og hænger det op igen om morgenen. Det gør vi, fordi flaget ikke må hænge uoplyst, forklarer Nanna Ebert og fortsætter:

- Vedrørende resten af belysningen omkring Koldinghus, der er vi nødt til at se på, hvordan det kan gøres, fordi vi er tilknyttet noget strømforsyning, vi ikke selv kan styre. Men så snart vi ved hvordan, så bliver det også slukket.

Alle statslige bygninger slukker lys

På eftermiddagens pressemøde fortalte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at staten slukker alt lys på statens bygninger, som ikke er nødvendig. Desuden sænkes temperaturerne til 19 grader. Ordningen gælder fra 1. oktober.

- Vi vil slukke al udendørs belysning. Bygninger, som er flotte at se på, men uden praktisk betydning, skal ikke oplyses, siger ministeren.

Samtidig sænkes temperaturen nogle grader, for at man kan begrænse energiforbruget.

- Temperaturen indenfor skal sænkes til 19 grader, medmindre særlige forhold gør, at temperaturen skal være højere. Normalt ligger temperaturen på 21-23 grader, siger Dan Jørgensen.

Fra pressemødet torsdag eftermiddag om forsyningssituationen af el og gas. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Vi vil forkorte fyringssæsonen, så vi først fyrer, når temperaturen falder til 19 grader.

Undtaget for sparekravene er plejehjem, vuggestuer og hospitaler.

I Vejle følger de trop

I Vejle tager de også situationen meget alvorligt. 

Her er fem ting, vi lærte under pressemødet

1. Der skal skrues ned for varmen i offentlige bygninger. Fra 1. oktober må termostaten ikke stå på mere end 19 grader, hvor den plejer at stå mellem 21 og 23. Daginstitutioner, plejehjem, hospitaler og lignende er undtaget.

2. Der skal slukkes for udendørslyset på offentlige bygninger.

3. Fyringssæsonen forkortes i offentlige bygninger. Det vil sige, at man først tænder for varmen, når temperaturen er røget under 19 grader indenfor.

4. Danskerne vil blive mødt af spareråd mange steder i det offentlige rum. Det er Energistyrelsens kampagne, der skal udbrede kendskabet til, hvordan danskerne selv kan spare på strømmen.

5. Og så fik vi en status på forsyningssituationen. Den er god lige i øjeblikket, men det kan hurtigt blive alvorligt. For eksempel hvis vi får en meget kold vinter. Så kan det blive nødvendigt at afbryde strømmen i perioder, varslede Energistyrelsens direktør.

Det var alt for denne gang – der formentlig ikke bliver sidste pressemøde om forsyningssikkerheden. Tak, fordi I læste med. 

Kilde: TV2

Gerda Haastrup Jørgensen (V), formand for Teknisk Udvalg i Vejle Kommune, siger til TV SYD, at kommunen allerede har set på flere kommunale sparemuligheder.

- Vi har set på, hvad det betyder at slukke gadebelysningen om natten og skære ned på julebelysning. Vi er dog ikke ret langt med at få data på, hvad de enkelte tiltag egentligt kan give os, siger hun til TV SYD og fortsætter.

- Vi er dog tilbageholdende med at slukke for gadebelysning. For nogle år siden skiftede vi til led, og vi skruer i forvejen ned for belysningen om natten. At slukke og tænde hele tiden er heller ikke en god ide, da det ville koster mere. Derfor tror jeg ikke, at vi kan gøre mere på den front - også af hensyn til sikkerhed.

Skøjtebanen i Vejle kommer ikke op denne vinter. Fotoarkiv.

Ingen skøjtebane i år

Gerda Haastrup Jørgensen oplyser desuden, at kommunen dropper skøjtebanen i år.

- Vi har haft en skøjtebane i Mariaparken i en del år, men det er et ældre anlæg, som fryser banen, og er for dyrt. Normalt stiller vi skøjtebanen op midt i november, men det har vi ikke valgt at gøre i år.

Desuden vil man i kommunen skrue ned for lyset i offentlige bygninger, når de ikke bruges. 

- Vi skal finde ud af, hvad det rent faktisk giver at skrue ned for strømmen, og så skal det diskuteres i økonomiudvalget. Hvad angår vores kommunale ejendomme er vi ved at lave et katalog, som skal ind til resten af udvalgene. Hvis det er skoler, som skal skrue ned for temperaturen, skal det specifikke udvalg jo med i overvejelserne, for det handler om, hvad vi vil byde deres elever og børn i børnehaver.

Vejle kommune beslutter, hvad de konkret gør ved et møde i økonomiudvalget den 26. september.

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Tyve holder i stigende grad nallerne fra lastbilers presenninger

Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet har i nogle år samarbejdet med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet 'kighulstyverier fra lastbiler.

I 2023 blev der begået 10 såkaldte kighulstyverier fra lastbiler i Danmark.

Det er det laveste i mange år.

Tilbage i 2017 skete det 234 gange, at kriminelle skar huller i presenninger på lastbiler for at stjæle værdifuldt gods, når lastbilerne holdt på rastepladser for natten.

I 2018 indgik Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet et samarbejde med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet den form for kriminalitet.

Og det ser ud til, at indsatsen med at bremse den form for tyveri fra lastbiler fortsat holder ved.

I 2018 var antallet af kighulstyveriet faldet til under det halve med 105 sager. I 2022 blev der anmeldt 20 sager, og 10 sager i 2023.

Det viser tal, som TV SYD har fået fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi har ikke en forklaring på den markante nedgang, som vi selvfølgelig har noteret os, og vi moniterer fortsat på udviklingen fremadrettet, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen, UKA Vest, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Antal anmeldelser af kighulstyverier i Danmark

2017: 234 sager

2018: 105 sager

2019: 44 sager

2020: 86 sager

2021: 84 sager

2022: 30 sager

2023: 10 sager

2024: 6 sager (til og med 31.03.2024)

Kilde: Politiets sagsstyringssystem (Polsas)

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com