Energikrise: På Koldinghus slukker de for lyset allerede i aften - ingen skøjtebane i Vejle i år

Temperaturen i statslige bygninger, som normalt har været 21-22 grader, skal sænkes til 19 grader. Og unødvendig lys slukkes. Flere kommuner følger trop.

Den stigende energikrise får nu konsekvenser for de statslige og kommunale bygninger.

Det betyder blandt andet, at belysningen på Koldinghus vil blive slukket om aftenen og natten, og samtidig kan vejlenserne heller ikke forvente is på skøjtebanen til vinter.

- Al lys slukkes i tårnet og på toppen af tårnet, hvor splitflaget hænger, fortæller Nanna Ebert, der er kommunikationschef hos Kongernes Samling, som holder til på Koldinghus samt Rosenborg og Amalienborg.

- Det betyder, at fra i aften tager vi splitflaget ned før solnedgang og hænger det op igen om morgenen. Det gør vi, fordi flaget ikke må hænge uoplyst, forklarer Nanna Ebert og fortsætter:

- Vedrørende resten af belysningen omkring Koldinghus, der er vi nødt til at se på, hvordan det kan gøres, fordi vi er tilknyttet noget strømforsyning, vi ikke selv kan styre. Men så snart vi ved hvordan, så bliver det også slukket.

Alle statslige bygninger slukker lys

På eftermiddagens pressemøde fortalte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at staten slukker alt lys på statens bygninger, som ikke er nødvendig. Desuden sænkes temperaturerne til 19 grader. Ordningen gælder fra 1. oktober.

- Vi vil slukke al udendørs belysning. Bygninger, som er flotte at se på, men uden praktisk betydning, skal ikke oplyses, siger ministeren.

Samtidig sænkes temperaturen nogle grader, for at man kan begrænse energiforbruget.

- Temperaturen indenfor skal sænkes til 19 grader, medmindre særlige forhold gør, at temperaturen skal være højere. Normalt ligger temperaturen på 21-23 grader, siger Dan Jørgensen.

Fra pressemødet torsdag eftermiddag om forsyningssituationen af el og gas.
Fra pressemødet torsdag eftermiddag om forsyningssituationen af el og gas.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Vi vil forkorte fyringssæsonen, så vi først fyrer, når temperaturen falder til 19 grader.

Undtaget for sparekravene er plejehjem, vuggestuer og hospitaler.

I Vejle følger de trop

I Vejle tager de også situationen meget alvorligt. 

Her er fem ting, vi lærte under pressemødet

1. Der skal skrues ned for varmen i offentlige bygninger. Fra 1. oktober må termostaten ikke stå på mere end 19 grader, hvor den plejer at stå mellem 21 og 23. Daginstitutioner, plejehjem, hospitaler og lignende er undtaget.

2. Der skal slukkes for udendørslyset på offentlige bygninger.

3. Fyringssæsonen forkortes i offentlige bygninger. Det vil sige, at man først tænder for varmen, når temperaturen er røget under 19 grader indenfor.

4. Danskerne vil blive mødt af spareråd mange steder i det offentlige rum. Det er Energistyrelsens kampagne, der skal udbrede kendskabet til, hvordan danskerne selv kan spare på strømmen.

5. Og så fik vi en status på forsyningssituationen. Den er god lige i øjeblikket, men det kan hurtigt blive alvorligt. For eksempel hvis vi får en meget kold vinter. Så kan det blive nødvendigt at afbryde strømmen i perioder, varslede Energistyrelsens direktør.

Det var alt for denne gang – der formentlig ikke bliver sidste pressemøde om forsyningssikkerheden. Tak, fordi I læste med. 

Kilde: TV2

Gerda Haastrup Jørgensen (V), formand for Teknisk Udvalg i Vejle Kommune, siger til TV SYD, at kommunen allerede har set på flere kommunale sparemuligheder.

- Vi har set på, hvad det betyder at slukke gadebelysningen om natten og skære ned på julebelysning. Vi er dog ikke ret langt med at få data på, hvad de enkelte tiltag egentligt kan give os, siger hun til TV SYD og fortsætter.

- Vi er dog tilbageholdende med at slukke for gadebelysning. For nogle år siden skiftede vi til led, og vi skruer i forvejen ned for belysningen om natten. At slukke og tænde hele tiden er heller ikke en god ide, da det ville koster mere. Derfor tror jeg ikke, at vi kan gøre mere på den front - også af hensyn til sikkerhed.

Skøjtebanen i Vejle kommer ikke op denne vinter. Fotoarkiv.
Skøjtebanen i Vejle kommer ikke op denne vinter. Fotoarkiv.

Ingen skøjtebane i år

Gerda Haastrup Jørgensen oplyser desuden, at kommunen dropper skøjtebanen i år.

- Vi har haft en skøjtebane i Mariaparken i en del år, men det er et ældre anlæg, som fryser banen, og er for dyrt. Normalt stiller vi skøjtebanen op midt i november, men det har vi ikke valgt at gøre i år.

Desuden vil man i kommunen skrue ned for lyset i offentlige bygninger, når de ikke bruges. 

- Vi skal finde ud af, hvad det rent faktisk giver at skrue ned for strømmen, og så skal det diskuteres i økonomiudvalget. Hvad angår vores kommunale ejendomme er vi ved at lave et katalog, som skal ind til resten af udvalgene. Hvis det er skoler, som skal skrue ned for temperaturen, skal det specifikke udvalg jo med i overvejelserne, for det handler om, hvad vi vil byde deres elever og børn i børnehaver.

Vejle kommune beslutter, hvad de konkret gør ved et møde i økonomiudvalget den 26. september.