Få måneder før kommunalvalget: Medlemsflugt i LA i Syd- og Sønderjylland

En syg kultur og en mangelfuld intern kommunikation er blandt flere årsager til, at mere end 13 lokale medlemmer af Liberal Alliance i Vejle og Vejen har skiftet partiet ud med en ny borgerliste. Partiet kan ikke genkende kritikken.

I flere syd- og sønderjyske kommuner er medlemsflugten fra Liberal Alliance begyndt blot få måneder før kommunalvalget den 16. november.

Det står klart, da mere end 14 tidligere medlemmer af LA på under en uge enten har meldt sig ud af partiet eller er blevet smidt ud, som det er tilfældet for en enkelt.

Sagen startede med, at Liberal Alliances landsledelse den 20. august ekskluderede partiets spidskandidat i Kolding, Pernille Schwaner. Dette skete ifølge JydskeVestkysten efter et længere slagsmål på lokalt plan, hvor Schwaner beskyldes for at "modarbejde det organisatoriske arbejde".

Dernæst skulle der blot gå tre dage, før at en enig og fuldtallig LA-bestyrelse i Vejen Kommune den 23. august besluttede sig at sige farvel til partiet for at danne en ny borgerliste kaldet for Liberal Borgerliste.

Bestyrelsen bestod af borgerlistens formand Alvin Lykke, næstformand Johan Paahus Bruun, kasserer Gerda Andersen og bestyrelsesmedlemmerne Kjeld Andersen, Alexander Petersen, Kaare Thingstrup Pedersen, Rene Lauridsen og partiets eneste byrådsmedlem Martin Boye.

Dette betyder samtidigt, at sidstnævnte ikke stiller op for LA til næste kommunalvalg, men derimod under nye faner.

Lørdag den 28. var den så gal igen, da Liberal Alliances afdeling i Vejle Kommune gjorde deres kolleger i Vejen kunsten efter og brød med partiet for at danne en borgerliste under stort set samme navn – Liberal Borgerliste Vejle.

Her brød borgerlistens formand Lena Uekermann, næstformand Susanne Roed Von Qualen, kasserer Søren Peder Sørensen, byrådskandidaterne Casper Felskov Engler og Anja Daugaard ud af partiet.

Farvel til en syg kultur

Byrådsmedlem i Vejen Kommune, for nu Liberal Borgerliste, Martin Boye, fortæller, at det var kulturen i partiet, der drev ham og omkring 15 andre ud af partiet.

- Vi kunne ikke længere se os selv i den kultur, som var opstået. Den lyst, glæde og visioner for politik, som vi har, kunne ikke leve i de rammer. Der var kommet en kultur, der ikke levnede plads til at leve, være, repræsentere og være stolt af den organisation, der står bag. Skovsneglen blev så og sige for svær at sluge, siger Martin Boye.

Martin Boye fortæller, at der efter hans opfattelser har været to grupperinger i partiet.

Der har været dem, der, ligesom ham, har været der af lyst og idealisme, og så dem, der har været der for personlig vindings skyld. Det er blandt andet de forskellige tilgange til organisationskulturen, der ifølge Boye har været med til at skabe den syge kultur, som han kalder det.

Politikeren erkender dog, at han og de andre udbrydere også har haft et ansvar i forhold til at ændre kulturen i partiet.

- Jo, det har vi, men det har været svært. Vi er mange, der har prøvet at få det forbedret længe, men der skal jo to til tango. Og det har vi så taget en konsekvens af nu. Men det har været tungt at sige fra overfor mit hjertebarn.

Efterladt på perronen

Byrådsmedlem for Liberal Borgerliste Vejle i Vejle Kommune, Anja Daugaard, påpeger, at LA ikke fungerer optimalt på lokalniveau, da der ifølge Daugaard ikke altid er harmoni mellem det landspolitiske og kommunalpolitiske.

- Jeg følte, at hvis jeg skulle videre med politik i Vejle, så skal det være på et lokalt engagement, hvor vi bedre vil kunne drive vores lokalpolitik uafhængigt af landspolitikken. Liberal Alliance er nok mere et nationalt parti, end det er et lokalt parti, og vi har haft brug for at stå på nogle lokale ting i kommunerne fremfor at følge en landspolitisk dagsorden, der ikke nødvendigvis passer i den enkelte kommune, siger hun.

Anja Daugaard er ikke længere medlem af LA.
Anja Daugaard er ikke længere medlem af LA.

Anja Daugaard mener også, at der efter hendes overbevisning er et internt kommunikationsproblem i Liberal Alliance.

- Derudover har der også været en manglende intern kommunikation, for ingen svarer eller har interesse for os. Jeg føler også, at vi er blevet tilsidesat før en valgkamp, hvor vi har haft svært ved at drive vores valgkamp og har haft et behov for noget feedback og sparring fra LA landspolitisk, som vi ikke har fået, siger hun.

- Det er ikke befordrende for den ild, optimisme, begejstring og virkelyst, som man har som lokalpolitiker. Vi føler os efterladt på perronen.

Bedst at vi skilles

Hos Liberal Alliance kan de ikke genkende det billede, som Martin Boye og Anja Daugaard tegner af organisationen.

Det fortæller Helle Løvgreen, organisationsformand i Liberal Alliance.

- Jeg kan overhovedet ikke genkende noget som helst af den kritik, der rejses af os. Vi er dog altid kede af at skulle sige farvel til folk, der har lagt et stort stykke arbejde hos os og den liberale sag. Hvis lysten til et samarbejde svigter, så er det bedst, at vi skilles, og det er det, der er sket nu.

Dyb splittelse i den sydlige storkreds

Ifølge politisk analytiker og chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad, Kim Dahl Nielsen, er tendensen med medlemsflugten i Liberal Alliance et udtryk for, at LA er et forholdsvis nyt parti.

- LA har jo kun en halv snes år på bagen, og dermed er der ikke nogen trofaste medlemmer i partiet, når det kommer til stykket. Men det er også et udtryk for, at der er en dyb splittelse i Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds, hvor der siden folketingsvalget i 2019 har været magtkampe og personstridigheder. Det ser vi så kulminationen af nu, siger han.

Medlemsflugten kan betyde, at Liberal Alliance ser ind i en svær fremtid – særligt på kort sigt.

- De får sandsynligvis et dårligt kommunal- og regionsrådsvalg til november. Hvis der er noget, som vælgerne straffer, så er det, når de ikke mener, at der er troværdighed i et parti. De vil nok ikke finde det troværdigt, når så mange springer fra et parti, som tilfældet er med LA, siger Kim Dahl Nielsen.