Få overblikket her: 731 sygeplejersker i Syd- og Sønderjylland vil strejke

731 sygeplejersker i Syd- og Sønderjylland skal strejke fra døgnets begyndelse lørdag.

Nu er der udsigt til, at omkring 675 sygeplejersker i den jyske del af Region Syddanmark samt 56 sygeplejersker på regionshospitalet i Horsens går i strejke fra natten til lørdag.

160 sygeplejersker i Fredericia og Tønder kommuner er udtaget til at strejke. På de regionale sygehuse i Esbjerg, Aabenraa, Sønderborg, Kolding, Vejle og Horsens skal i alt 556 sygeplejersker i strejke.

På landsplan er der tale om 5.000 sygeplejersker.

- Vi har kæmpet for bedre løn og bedre vilkår i 50 år - helt tilbage fra tjenestemandsreformen i 1969, og selvom det jo ikke er første gang vi strejker, så tror jeg,  begrebet "nok er nok" meget godt dækker grunden til, at så mange har stemt nej til overenskomsten, siger John Christiansen, som er kredsformand i Syddanmark i Dansk Sygeplejeråd.

- Vi forbereder på langvarig strejke

66,7 procent af sygeplejerskerne har nemlig stemt nej til det forslag til deres fremtidige løn, som der ellers blev forhandlet frem til.

- Det er et massivt overvældende flertal, der har sagt nej. Det betyder, at der er en massiv opbakning til at gå i strejke nu, og dermed et stort signal til vores arbejdsgivere, mener John Christiansen, der også forudser, at strejken kan blive langvarig.

- Jeg tror, det kan komme til at vare længe. Det er i hvert fald det, vi forbereder os på. Jeg kan jo håbe på, at arbejdsgiverne lytter med og også tager det store nej til efterretning, og forhåbentlig ringer og siger, at de er klar til at forhandle. Men ellers går vi i konflikt fra lørdag, og vi strejker lige så længe, det skal vare.


Der skal penge på bordet

Det er især spørgsmålet om løn, der deler vandene. Sygeplejerskerne vil have mere i løn, og arbejdsgiverne må til lommerne.

- Der skal penge på bordet nu og her. Og så skal der nogle tilsagn til, som medlemmerne tror på, og at der rent faktisk er lønforbedringer på vej. Arbejdsgiverne skal komme med noget mere forpligtigende, end de har kunnet diske op med ind til nu, siger John Christiansen.

Der strejkes ikke på afdelinger, hvor patienter behandles for covid-19 og kræft, og heller ikke børne- og psykiatriområdet bliver strejkeramt.

Sygeplejersker på disse sygehuse og afdelinger strejker fra lørdag