TV der bevæger dig

Frygt for svinepest: Fødevarestyrelsen vil kontrollere rengøring af 300 lastbiler

Efter fund af afrikansk svinepest i Tyskland vil Fødevarestyrelsen nu kontrollere 300 lastbiler, om de er ordentligt rengjorte, når de krydser den dansk-tyske grænse.

Foto: TV SYD Arkiv

Fund af afrikansk svinepest i Tyskland har gjort grundig rengøring af de lastbiler, der krydser den danske grænse, vigtigere end nogen sinde, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

De begynder derfor fra torsdag den 1. oktober og de næste seks måneder frem at kontrollere, om chaufførerne på de lastvognstog, der krydser den danske grænse, har sikret sig, at bilerne er rengjorte og desinficeret efter reglerne.

Læs også Slesvig-Holsten forbereder sig på afrikansk svinepest

- Efter der i september blev konstateret svinepest i Tyskland, er det blevet endnu mere afgørende, at alle vognmænd, der transporterer dyr, er bevidste om deres ansvar for ikke at slæbe afrikansk svinepest ind i landet, og derfor sørger for, at deres biler bliver rengjort ordenligt, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen.

Kontrollen gælder ikke kun biler, der krydser grænsen. Men også de vogntog, der kører med svin og kvæg til de danske slagterier og samlesteder, kan blive vinket ind til siden, og  finder Fødevarestyrelsen overtrædelser af reglerne, risikerer vognmanden en bøde.

Læs også Frygt for svinepest: Lastbiler fra Polen og Litauen skal vaskes

Grunden til, at myndighederne ser med så stor alvor på overtrædelser af reglerne om rengøring og desinfektion, er, at blot et enkelt udbrud af afrikansk svinepest vil gå hårdt ud over dyrevelfærden og koste milliarder i tabte eksportindtægter, fordi eksportmarkederne lukker for både danske svin og dansk svinekød.

Mest sete på tvsyd.dk