Forskud til minkavlere kommer for sent: - Det har været aftalt siden oktober

Mens politikerne stadig forhandler om erstatning til minkavlere, vil fødevareministeren sende et forskud på to-tre milliarder. Det er dog langt fra et forskud, mener formand for Danske Minkavlere.

Landets minkavlere har endnu ikke set en krone af den erstatning, som de er blevet stillet i udsigt efter at have aflivet alle deres dyr.

quote

At kalde det for et forskud er forkert. Det er noget, som er skyldt siden oktober, så det kommer alt for sent.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere

Nu kan to-tre milliarder kroner snart være på vej til avlerne, fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S) til DR, men udbetalingen kommer for sent, siger Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere.

- At kalde det for et forskud er forkert. Det er noget, som er skyldt siden oktober, så det kommer alt for sent, siger han.

Regeringen har søgt EU om lov til at forudbetale milliardbeløbet til danske minkavlere, der har krav på tempobonus og erstatning for destruerede skind.

Rasmus Prehn forventer, at pengene vil kunne blive udbetalt i februar, mens den fulde erstatning til minkavlerne må vente.

Der er endnu ikke indgået en politisk aftale om en samlet erstatning til minkavlerne. Derfor ønsker regeringen at give et forskud.

- Vi ser for os, at det er i februar måned, hvor de aconto-penge kommer for tempobonus og den skindpris, man har tabt i 2020, og så må vi vente lidt længere på den fulde erstatning, siger Rasmus Prehn til DR.

Erstatning delt i to

De danske minkbesætninger blev slået ned efter et pressemøde i begyndelsen af november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at dyrene skulle aflives på grund af fund af en muteret coronavariant i mink.

Rasmus Prehn oplyser, at forhandlingerne om erstatning bliver delt op i to spor, da de har vist sig at trække ud.

Forhandlingerne drejer sig om udbetaling af en bonus for hurtigt at slå mink ned, erstatning for aflivede mink og destruerede skind. Dertil kommer ekspropriation af avlernes bure, bygninger og andet udstyr. Det er også den rigtige måde at gøre det på ifølge Tage Pedersen.

- Jeg synes det er den rigtige måde at køre det i to spor, men det har taget for lang tid, siger han.

Fødevareministeren siger til DR, at han håber at lande en aftale snarest. Regeringen har primært forhandlet med De Radikale og Venstre. Andre partier har været indkaldt til orientering.