Forslag om at gøre gratis færger permanente deler vandene

Flere organisationer og borgmestre ønsker at gøre sommerpakkeordningen med gratis færger til småøerne til en permanent løsning. Men der er delte meninger om forslaget.

Turisterne strømmede til de danske småøer denne sommer, hvor det var gratis for gående og cyklister at gå ombord på færgerne til øerne.

quote

Omsætningen har været stigende i de måneder, hvor færgeoverfarten var gratis.

Marianne Weiman, indehaver af Brummers Gaard på Aarø

Nu ønsker en række borgmestre og organisationer ifølge DR at gøre ordningen til en permanent løsning, så det også er billigt og bekvemt at holde ferie i alle egne af Danmark fremover.

Det forslag er de helt med på på øen Aarø i Haderslev Fjord.

- Omsætningen har været stigende i de måneder, hvor færgeoverfarten var gratis. Jeg har aldrig turde tænke ind i vores virksomhed, at vi kunne holde åbent hele året. Det har altid været sæsonbestemt. Men gratis færger puster da til den ide, siger Marianne Weiman, der er indehaver af Brummers Gaard, som er et lille hotel med restaurant og café på Aarø.

Strøm af turister

I juli oplevede øen en kæmpe strøm af turister, hvor mere end 47.000 gæster benyttede sig af den gratis færgeoverfart. Det var en stigning på 225 procent sammenlignet med antallet i juli 2019. 

På Aarø havde man da også sine problemer med at håndtere det enorme antal af gæster, som kom til øen på en gang, fortæller Marianne Weiman. Men det problem kunne en permanent løsning med gratis færgeoverfart afhjælpe, mener hun.

-Hvis turisterne blev spredt mere ud over hele året, ville det gøre nogle ting lettere. Når noget er gratis, er det et incitament for at tage herover, siger Marianne Weiman, som har oplevet langt flere turister på øen helt frem til nu, hvor vi er langt inde i efteråret.

Ikke alle øer bifalder gratisfærge

Stinne Berg er ejer af Sundhedsmissionen på Fanø ud for Esbjerg. Her oplevede de også et massivt rykind af turister i sommermånederne, hvor færgeoverfarten var gratis. Den oplevelse ønsker hun ikke en gentagelse af.

- Det bør kun være gratis at sejle med færgen i ydersæsonen fra oktober til april, for vi kan ikke rumme flere turister i højsæsonen.  At proppe flere ind om sommeren, når der i forvejen kommer mange til øen, giver mere surhed fra gæsterne. Men i ydersæsonen vil vi helt vildt gerne have dem, siger hun. 

Landevejsprincip hele året

Folketingspolitiker Karina Lorentzen (SF) er formand for udvalget for Landdistrikter og Øer. Hun mener heller ikke, at ordningen med gratis færger til småøerne nødvendigvis er den bedste løsning for alle. 

Landevejsprincippet

- Der har været forskellige oplevelser af sommerpakkerne, og det er meget blandet, hvad jeg har hørt fra øerne. Jeg vil derfor hellere indføre landevejsprincippet året rundt, for lige nu gælder det ikke for sommermånederne, siger Karina Lorentzen.

Hun ønsker samtidig at ophæve restriktionerne for bindingerne til, hvordan øerne bruger pengene til landevejsprincippet. 

- Det er øerne de bedste til at tage stilling til, siger Karina Lorentzen.

Evaluering af sommerpakker

Hun fortæller desuden, at udvalget for Landdistrikter og Øer er på vej med en høring, hvor erfaringerne med sommerpakkerne skal evalueres.

- Det er netop i erkendelse af, at vi måske ikke fik lavet den bedste model for alle parter. Det skal vi lære af, så vi kan gøre det bedre, hvis vi står i en lignende situation til sommer, siger hun. 

Venstres Anni Matthiesen, der også er en del af udvalget for Landdistrikter og Øer, er ikke afvisende overfor at gøre færgeoverfarten til småøer gratis for gående og cyklister året rundt.

- Jeg tror umiddelbart, at man får en del for pengene. Men vi afventer evalueringen, inden vi tager endeligt stilling. Jeg håber, den kan sige noget konkret om, hvad man får for de penge, man putter i det her tiltag.