Fra i dag er det slut med fritgående fjerkræ

Fødevarestyrelsen hæver trusselsvurdering for fugleinfluenza. En ventet udvikling, lyder det fra formanden for Landbrug og Fødevarer Fjerkræ.

- Det var bare et spørgsmål om tid.

Sådan lyder det fra Martin Hjort Jensen ovenpå gårsdagens nyhed om, at trusselsvurderingen for fugleinfluenza i Danmark er steget fra middel til høj.

- Vi har set smitten udvikle sig i udlandet, og enkelte steder har influenzaen vist sig i Danmark. Så vi skal tage os i agt og gøre, hvad vi kan for at begrænse smitten, siger Martin Hjort Jensen, der udover at være landmand og fjerkræsavler også er formand for Landbrug og Fødevarer Fjerkræ. 

quote

Det er naturligvis en udfordring for mig og mine kollegaer

Martin Hjort Jensen, formand, Landbrug og Fødevarer Fjerkræ

Under tag og bag hegn

Fødevarestyrelsen har ansvaret for trusselsvurderingen, som er blevet hævet fra middel til høj. Helt konkret betyder ændringen, at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november skal holdes under tag og bag hegn. Det vil altså sige, at det er slut med fritgående fjerkræ, indtil trusselsvurderingen falder igen.

- Smitten er massiv, og vi skal gøre, hvad vi kan for at beskytte vores dyr, siger Martin Hjort Jensen, formand for Landbrug og Fødevarer Fjerkræ.
- Smitten er massiv, og vi skal gøre, hvad vi kan for at beskytte vores dyr, siger Martin Hjort Jensen, formand for Landbrug og Fødevarer Fjerkræ.
Foto: Anne Bolding, TV SYD

- Det er naturligvis en udfordring for mig og mine kollegaer. Men mange har også fulgt med i udviklingen af smitte, og derfor kommer det ikke som en overraskelse. De fleste har derfor gjort sig nogle forberedelser, så de er klar til denne ændring, siger Martin Hjort Jensen.

Anvisningerne gælder i udgangspunktet såvel for hobbyavlere, der har høns hjemme i haven, som for landmænd, der lever af at avle fjerkræ. 

Der er dog en enkelt undtagelse, fortæller Fødevarestyrelsen:

- Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter, og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning, lyder det. 

Smitten vender tilbage år efter år

Det er et stigende antal i smittede besætninger i Europa, der er skyld i, at Fødevarestyrelsen hæver trusselsvurderingen. Styrelsen peger blandt andet på, at der alene i første halvdel af november er fundet fugleinfluenza i mere end 70 besætninger i Europa.

quote

Vi har prøvet det mange gange før

Martin Hjort Jensen, formand, Landbrug og Fødevarer Fjerkræ

Og noget tyder på, at smitten viser sig mere i efteråret. For det er ikke første gang, trusselsniveauet bliver hævet til høj i årets sidste måneder. Det samme skete sidste år og året før.

- Vi har prøvet det mange gange før, og det betyder desværre bare, at sygdommen er derude, siger Martin Hjort Jensen.

Derfor opfordrer han alle danske fjerkræsavlere til at følge anvisningerne fra Fødevarestyrelsen.

- Vi har et ansvar om at passe så godt som overhovedet muligt på vores dyr, og derfor skal vi alle gøre, hvad vi kan for at beskytte dem mod smitte, siger han og opfordrer alle fjerkræsavlere til at følge med i Fødevarestyrelsens fremtidige udmeldinger og anvisninger.