Fuld fart på salg og leje af sommerhuse

Der er fuld fart på både salg og leje af sommerhuse. Det bekymrer Det Systemiske Risikoråd, der vil have regeringen til at gribe ind.

Danskerne køber og lejer sommerhuse som aldrig før, og den store efterspørgsel presser i samme ombæring priserne på sommerhuse op.

Ifølge boligsiden.dk er sommerhuspriserne siden coronakrisens start for et år siden steget med 12,7 procent på landsplan.

Hos EDC Domus i Trekantområdet mærker man tydeligt købertrangen.

- Der er både rift på dyre og billige sommerhuse. Det er også grunde, hvor folk har mulighed for at bygge et funklende nyt sommerhus, som også er populært, siger Johs Andersen, der er indehaver af EDC Domus i Trekantområdet.

I Vejle Kommune, som har oplevet den største prisstigning, er kvadratmeterprisen steget med knap ti procent fra februar 2020 til februar 2021, viser statistik fra boligsiden.dk.

quote

Vi havde forventet, da coronaen indtraf, at vi ville opleve noget, der lignede finanskriselignende tilstande.

Johs Andersen, indehaver, EDC Domus

Den store efterspørgsel startede for alvor i sidste halvdel af 2020, og den er altså fortsat i 2021. Dén udvikling kom faktisk bagpå ejendomsmægleren fra Vejle.

- Vi havde forventet, da coronaen indtraf, at vi ville opleve noget, der lignede finanskriselignende tilstande, hvor al aktivitet faldt. Men det er gået i fuldstændig modsatte retning, siger Johs Andersen.

Også mange lejer sommerhuse

Også markedet for sommerhusudlejning brager derudaf.

- Man skal snart til at komme ud af starthullerne. Især hvis vi snakker om industriferien fra uge 26 til og med 32. Det er der, der er rigtig meget run på, siger Vibeke Christensen, direktør i Feriepartner Østkysten.

Selvom tyskerne ikke lejer i lige så høj grad i år, så er næsten alle huse udlejet i sommerferien.

- Normalt er vores lejerfordeling her i Juelsminde 50/50 i forhold til danskere og tyskere. I år ser vi, at det er 80 procent danskere og kun 20 procent tyskere. Nu går vi og venter spændt på, om de (tyskerne, red.) rent faktisk får lov at komme herop, siger Vibeke Christensen.

Råd ser med bekymring på udviklingen

Udviklingen på boligmarkedet med stigende huspriser bekymrer Det Systemiske Risikoråd, der holder øje med potentielt risikofyldte udviklinger på de finansielle markeder.

Rådet vil i den forbindelse henstille regeringen til netop at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet.

- De meget lave finansieringsomkostninger og muligheden for afdragsfrihed i kombination med en høj boligefterspørgsel skaber risiko for yderligere risikoopbygning i form af kraftige stigninger i boligpriserne og højere gældsætning. Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og vil analysere effekterne af forskellige tiltag rettet mod boligmarkedet, skriver rådet i en pressemeddelelse.