Elevatorlisten, Partifrit Samfund og 25 andre lister du kan stemme på

27 lokallister er på stemmesedlen ved det forestående kommunalvalg i TV SYD's område.

Nogle udgør blot en enkelt person med en altoverskyggende mærkesag. Andre er større, har flere kandidater, et helt politisk program og er sågar i spil til borgmesterposten.

Når du om under en måned skal en tur i boksen og stemme til kommunal- og regionsrådsvalget, kan du igen sætte blyantskrydset ud for en lokalliste.

quote

Elevatorlisten har en levetid på præcis fire år og afgår ved døden til næste valg.

Steinar Sørensen, stifter af Elevatorlisten, Hedensted Kommune

I år er i alt 27 lokallister på stemmesedlen i de 14 kommuner, TV SYD dækker, og det er faktisk et særsyn: For det er to flere end ved valget for fire år siden, og det går imod det landsdækkende billede, hvor antallet af lokallister valg efter valg efter valg er faldet.

Herre på eget kontor en fordel

Et kendetegn ved lokallisterne er, at de ikke har en snor om livet kastet af en folketingsgruppe eller et bagland, som de skal have i baghovedet. De er uafhængige og frie, og det er en primær grund til, at Stine Duus Petersen stiller op som spidskandidat for Fælleslisten i Sønderborg. Listen har siddet i byrådet længe og har fire kandidater opstillet ved dette valg.

- Jeg er ikke god til at gå på kompromis med mine holdninger. I en lokalliste er der plads til mere frihed og forskellighed. Det er okay at have din egen holdning til en speciel sag, du skal ikke rette ind. Jeg føler, jeg kan være mig selv, siger hun.

Stine Duus Petersen kan dog også hurtigt opremse flere ulemper ved en lokalliste kontra et etableret parti.

- Vi er små foreninger og har ikke den samme pengetank. Vi får heller ikke på samme måde omtale i medierne og har svært ved at få folk til at forstå, hvad Fælleslisten står for.

En af Fælleslistens mærkesager er øget borgerinddragelse, mens en af Stine Duus Petersens personlige mærkesager er mere fri natur i kommunen.

Lokallister i TV SYD's område

Billund

Lokalpolitisk Forum

Esbjerg

Borgerlisten i Esbjerg Kommune

Esbjerglisten

Partifrit Samfund

Frihedslisten

Fanø

Fanø Lokalliste

Fredericia

Frie Danske

Borgerligt Fællesskab

Frihedslisten

Haderslev

Sammenhæng

Hedensted

Elevatorlisten

SocialKonservative

Horsens

Miljølisten Horsens

Maren Spliid Gruppen

Frie Danske

Kolding

Kryds for Kolding

Sønderborg

Sønderborglisten

Fælleslisten

Alsisk Parti

Frihedslisten

Varde

E-borgergruppen

Lokallisten

Udviklingslisten

Vejen

Liberal Borgerliste

Vejle

Danmark Først

Tønder

Borgerlisten

Tønderlisten

I noget mindre skala, men stadig drevet af et ønske om at være herre på eget kontor, er Steinar Sørensen fra Juelsminde, der har stiftet Elevatorlisten og vil i byrådet i Hedensted Kommune. 

Han har tidligere siddet i byrådet for Socialistisk Folkeparti og har dannet Elevatorlisten efter at have været involveret i flere vejsager i og mod kommunen.

- De, der stemmer på mig, er sandsynligvis nogle, der selv har noget i klemme i kommunen.

Steinar Sørensen vil skabe mere arbejdsglæde blandt kommunens medarbejdere, styrke tilliden mellem borgerne og det kommunale system og arbejde for en bedre sagsbehandling. 

Elevatorlisten tæller kun ham, og pengene er små. Men på spørgsmålet, hvorfor han ikke melder sig ind i et langt mere muskelstærkt parti, kommer han ind på det samme som Stine Duus Petersen: Friheden til selv at bestemme. 

- Der er et hierarki i et parti, og du kan ikke bare komme ind fra gaden og blive spidskandidat. Der er også partiprogrammer, der skal søsættes, og her vil et budskab som det, jeg har, typisk drukne i mængden.

En evig dødskamp

I år er der 159 forskellige lokallister ude i kommunerne. I 2017 var der 180 og i 2013 202, viser en optælling, DR har lavet. 

Lokallisternes popularitet begyndte at falde for 110 år siden og er efterfølgende fortsat med kommunalreformerne i 1970 og 2007, fortæller Roger Buch, forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

I dag har kun to ud af Danmarks 98 kommuner en borgmester fra en lokalliste: Anders Gerner Frost i Gribskov og John Brædder i Guldborgsund.

Derudover er Henrik Frandsen, borgmester i Tønder, valgt ind som borgmester som repræsentant for Venstre, men har siden oktober 2020 repræsenteret Tønder Listen.

- Lokallisterne føler selv, de bidrager med noget vigtigt, mens de landspolitiske partier ser skævt til dem og ikke mener, de bidrager med noget godt, men at de er en lotterikupon, hvor man ikke ved, hvad man stemmer på.

- Vælgernes dom har i stigende grad været at vælge lokallisterne fra, og valg efter valg er listernes indflydelse raslet ned. Men eksempelvis har Tønder Listen en ikke helt umulig chance for at få borgmesterposten, siger Roger Buch.

Ifølge ham kan en lokalliste ikke noget, som et parti ikke kan, og han kalder fremtiden for dem for en evig dødskamp.

- Udviklingsgrafen går ned mod nul lister, men der går rigtig lang tid, før det sker, for der vil altid være en borgmester, der rager uklar med sit parti, eller en enkeltsag, eksempelvis en skolelukning, som kan danne en ny lokalliste.

quote

I en lokalliste er der plads til mere frihed og forskellighed.

Stine Duus Petersen, spidskandidat, Fælleslisten, Sønderborg Kommune

Det er netop enkeltsager, der har fået Steinar Sørensen i Juelsminde til at danne Elevatorlisten. Han tror på, han kommer ind i byrådet i Hedensted, men har, med Roger Buchs dødskamp in mente, allerede planlagt listens begravelse:

- Elevatorlisten har en levetid på præcis fire år og afgår ved døden til næste valg.

Hvorfor?

- Fire år er lang tid for én person at kæmpe alene og være i et politisk system.

Hvorfor har du egentlig kaldt listen for Elevatorlisten?

- Jeg startede egentlig med Tillidslisten som arbejdstitel, men så opdagede jeg, at listebogstavet E var ledigt. Og da folk typisk starter ovenfra, når de kigger på stemmesedlen, så kunne de allerede ved bogstavet E se Elevatorlisten. Den meget synlige placering kunne jeg ikke sige nej tak til. Det er ren valgstrategi...

…Men navnet vækker også folks nysgerrig. For hvad kan en elevator gøre. Jeg synes, det er et fint navn, siger Steinar Sørensen.