Oversigt

Gymnasieelever sender åbent brev til regeringen

Siden 2019 har omkring 32 udkantsgymnasier fået et tilskud på 500.000 kroner årligt, men ved årsskiftet står det til at udløbe.

Det betyder, at valgfag eller studieretninger kan blive nedlagt, og det kan gøre det endnu sværere at tiltrække elever til i forvejen pressede udkantsgymnasier.

Sådan lyder det fra elevrådene på 22 gymnasier i udkantsområder af Danmark - herunder Ribe Katedralskole og Vejen Gymnasium - der har sendt et åbent brev til regeringen.

Selv om et tilskud på 500.000 kroner per gymnasium ikke lyder af alverden, gør det alligevel en stor forskel, lyder det fra elevrådsformanden i Lemvig.

- Det svarer jo til en lærerløn, så hvis vi ikke får det tilskud, så skal de andre lærere jo løbe stærkere, eller det går ud over kvaliteten af den undervisning, vi får, siger Jonas Hummel, der er elverådsformand på Lemvig Gymnasium.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) erklærer sig i en kommentar enig i, at "der skal være attraktive uddannelser i landdistrikter".

Han oplyser, at regeringen i øjeblikket er i gang med at forhandle næste års finanslov med partierne i Folketinget.

- Derfor er det begrænset, hvad jeg kan sige. Men uanset hvordan det ender med finansloven, kommer regeringen til at styrke uddannelserne i landdistrikter, skriver ministeren i et svar.