Halvdelen af alle syd- og sønderjyske kommuner når ikke mål om at sortere affald i ni typer

Selv om kommuner tidligere har fået udskudt tidsfrist, når syv af 14 kommuner i TV SYDs sendeområde ikke i mål med udvidet sortering af affald.

Ifølge DR kommer 36 af 97 kommuner i mål med af affaldssortere i ni fraktioner ved udgangen af 2022. I Syd og Sønderjylland drejer det sig ifølge DR om syv kommuner. 

Det skriver DR på baggrund af en opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Allerede i 2020 besluttede Folketinget, at kommunerne skal øge sorteringen af husholdningsaffald.

I første omgang skulle det træde i kraft fra sommeren 2021. Men mange kommuner var ikke klar og søgte om dispensation. Derfor blev fristen i stedet sat til udgangen af i år.

Nu ser det ud til, at en del kommuner heller ikke når i mål med den forlængede frist.

Sådan skal vi sortere vores affald. Tøj kommer med senere.
Sådan skal vi sortere vores affald. Tøj kommer med senere.
Foto: Miljøstyrelsen

Affaldet skal i første omgang sorteres i ni kategorier, som blandt andet omfatter madaffald, plastik, glas, metal og pap.

Senere er det meningen, at også tekstilaffald skal indsamles særskilt.

12 kommuner på landsplan var i første kvartal 2022 i mål med at indsamle de ni affaldstyper. I Syd- og Sønderjylland drejer det sig om kun to kommuner; Hedensted og Sønderborg.

Ifølge DR når 36 af 97 kommuner i mål med af affaldssortere ved udgangen af 2022. I Syd og Sønderjylland drejer det sig om syv kommuner.

Affaldssortering i ni fraktioner:

Det har ifølge Ritzau ikke været muligt at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin (S). Ministeriet henviser til en tidligere udtalelse fra ministeren.

- Den nye affaldssortering er en ambitiøs plan og en stor opgave for kommunerne, og mange kommuner mangler bare det sidste stykke.

- Men alle kommuner skal selvfølgelig helt i mål. Det er opgaven af hensyn til klimaet, miljøet og grønne arbejdspladser, sagde ministeren i en udtalelse på ministeriets hjemmeside 25. marts.

Fire ud af fem borgere mener, at den nye grønne affaldssortering er nødvendig for at passe på miljøet.

Det viser en undersøgelse, som rådgivningsvirksomheden Rambøll har lavet for Miljøstyrelsen.