Helt ny og helt alene i lokalpolitik: - Det bliver sindssygt spændende

Fire nedslag i bunken af borgerlister i TV SYD’s område der spænder vidt. Både hvad angår politik og hvad angår personer.

De er der ved hvert kommunalvalg. Borgerlisterne - eller lokallister, som de også kaldes. 

Båret af folk der nødigt ser sig selv i et af de større, etablerede landspolitiske partier, men alligevel har lyst til at deltage i lokalpolitik. 

De spænder vidt. Her er et lille udpluk af de 27 borgerlister i de 14 kommuner, som TV SYD dækker. 

quote

Politikerne er nemlig onde mennesker og skal bekæmpes.

Fra borgerlisten Danmark Førsts hjemmeside.

Maren Spliid Gruppen - Horsens

På en YouTube-video siger medlem Birgit Skovgaard: 

- Vi er en lille græsrodsgruppe, som sætter etik og moral - ærlighed - højt i politik. 

Borgerlisten prøvede også i 2009 at komme ind i byrådet. Forgæves. Nu prøver listen igen. De efterspørger mere nærdemokrati i kommunen, at politikerne ikke blot lytter, men faktisk går i dialog med borgerne. 

- Trivsel er fundamentet for at opnå menneskelig vækst. Vi går ikke så meget op i at pynte p-pladser for 250.000 kr. eller bygge en stor arena. Vi vil hellere have flere "varme" hænder ansat i kommunen, siger førtidspensionist og terapeut Birgit Skovgaard.   

Henrik Poulsen og Birgit Skovgaard er kandidater på borgerlisten Maren Spliid Gruppen.
Henrik Poulsen og Birgit Skovgaard er kandidater på borgerlisten Maren Spliid Gruppen.
Foto: Privatfoto

Peger på Venstres kandidat

Maren Spliid Gruppen har et samarbejde med Venstre og peger på Martin Ravn som ny borgmester for Horsens Kommune. 

- Vi har fælles værdier. Samme menneskesyn, siger Birgit Skovgaard.

Maren Spliid Gruppen, hvis navn kommer fra Maren Spliid, den sidste kvinde som blev brændt som heks i Danmark, kom i 2009 i splid med SF. Nu er det en borgergruppe med fokus på borgernær lokalpolitik.

Danmark Først - Vejle 

Borgerlistens navn kan for nogen give associationer til USA's tidligere præsident Donald Trumps slogan "America First". 

Hvad ligger der bag listens navn? I partiprogrammet står der: 

"Kommunalbestyrelsen i Vejle Kommune har længe været kendt for sin personlige griskhed samt foragt for befolkningen i Vejle Kommune. I den seneste valgperiode har de griske politikere i kommunalbestyrelsen rodet sig ind i forskelligartet korruption og andre kriminelle forhold bl.a. bestikkelse."

Ifølge listen selv er den ikke altid lige velset.

"Vi er ikke altid populære hos folketingspolitikerne og højtstående ansatte blandt embedsmændene i ministerierne. For dem angriber vi nemlig på fuld kraft og på alle de måder, vi har fantasien til. Politikerne er nemlig onde mennesker og skal bekæmpes."

Det har onsdag ikke været muligt for TV SYD at komme i kontakt med Danmark Først og spidskandidaten Karsten Holt Larsen. På listens hjemmeside har han dog skrevet onsdag:

"Nu bliver jeg kontaktet af TV2 Syddanmark (TV SYD, red.) med deres debat i regionalvalget 2021 den 7. november 2021. Jeg er jo interesseret i at medvirke. Men beklager mig over at sidste gang forhindrede de os i at tale om det, vi ville ved at udvælge emner, som de påstod var vigtige i vælgernes øjne. Og denne gang ville jeg gerne tale om svindlen omkring corona. Men han sagde, at jeg jo måtte selv om, jeg ville med. Men at TV2 (TV SYD, red.)valgte emnerne. Lige som sidste gang. Så det er ren svindel. Man må ikke engang fremlægge, hvad man vil i sin indledende tale om sin politik. Den tale skal også være indenfor de af TV2 (TV SYD, red.) valgte emner. Det er som i Østtyskland."

Hvad er borgerlister?

En borgerliste eller en lokalliste er en liste med kandidater til et kommunal- eller regionsrådsvalg, som ikke repræsenterer de traditionelle landsdækkende partier og dermed ikke har et ideologisk tilhørsforhold på landsplan. Politisk kan listerne derfor være svære at rubricere, men mange af dem er karakteriseret ved at være placeret tæt på den politiske midte.

E-borgergruppen - Varde 

- Det er sliddet værd. 

I en af de tre borgerlister i Varde Kommune sidder Tom Arnt Thorup nu på fjerde år i byrådet, nu for E-borgergruppen. Før sad han som repræsentant for Lokallisten, men så blev han og hans politiske makker, Henrik Vej Kastrupsen, ekskluderet af bestyrelsen i Lokallisten. Han skal nu i valgkamp med kandidater fra blandt andet netop Lokallisten. 

Han er på trods af denne mavepuster meget glad for det lokalpolitiske arbejde. 

Sådan præsenterer Tom Arnt Thorup sig på borgerlistens hjemmeside.
Sådan præsenterer Tom Arnt Thorup sig på borgerlistens hjemmeside.

- Fordelen ved at sidde i en borgerliste er, at man ikke behøver at mene det samme som ens landspolitiske parti. Det gør det lokalpolitiske mere fleksibelt og handlekraftigt, siger den 48-årige skoleleder. 

Henrik Vej Kastrupsen var Tom Arnt Thorups politiske makker i Lokallisten i byrådet. Nu er Thorup gået til E-borgergruppen, mens Kastrupsen er gået over til de konservative. (Foto: Finn Grahndin)
Henrik Vej Kastrupsen var Tom Arnt Thorups politiske makker i Lokallisten i byrådet. Nu er Thorup gået til E-borgergruppen, mens Kastrupsen er gået over til de konservative. (Foto: Finn Grahndin)
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Men han erkender straks, at der er mere arbejde i at sidde i en borgerliste. 

- Hvis man stiller op for et af de etablerede landspolitiske partier, har du jo et helt partiapparat, der er klar til at hjælpe dig. 

E-borgergruppen går blandt andet til valg på at bevare de små skoler. Et debatemne der altid er vigtigt og altid er "varmt" i en kommune som Varde, der består af mange mindre byer med mindre skoler med frygt for, at netop deres lokalsamfund vil blive ramt af en skolelukning.  

Borgerlister som en protest

Borgerlister opstår som regel i protest mod det etablerede lokalpolitiske system eller for at fremme særlige lokale interesser, som de politiske partier ikke har blik for. Ofte promoverer borgerlisterne sig med, at landspolitik og lokalpolitik er vidt forskellige størrelser – og det er nok også i det lys, at borgerlisternes succes skal ses.

Sammenhæng - Haderslev 

Han er ansat i marinen. Nu på 20. år. Og han elsker, når "maskineriet" fungerer. Men politisk er han en énmandshær. 

Anders Refstrup Kjær stiller op med sin borgerliste, han kalder Sammenhæng. 

Han vil gerne gøre op med den del af det politiske spil, der betyder, at den ene part spænder ben for den anden part - ikke fordi man er uenig, men blot fordi man er fra den anden side af det politiske bord. Fra en anden politisk blok.   

- Sådan synes jeg, det har været i de sidste to byrådsperioder. Det er jo spild af borgernes penge og ikke til gavn for kommunens udvikling, siger den 44-årige marinesoldat. 

Ny i lokalpolitik

Han er spritny som politiker. Men han har altid været dybt interesseret i politik og har altid elsket gode politiske debatter, hvor man gerne må være uenige. 

- Jeg har altid sagt min mening. Men jeg er ikke fastlåst. Hvis jeg kan høre, at den andens argumenter er bedre end mine, så er jeg ikke bleg for at lægge mig ned og sige: Du har ret. Det tror jeg faktisk mange andre politikere burde gøre noget mere, siger han.  

Anders Refstrup Kjær håber på, at valget giver ham den afgørende stemme i byrådet.

- Så vil jeg forsøge at få de to blokke til at samarbejde meget mere. Det er måske et naivt håb, men tænk nu hvis...

Et af hans vigtigste emner er et ønske om mere sammenhæng i  Haderslev kommune.