Hvad er det, der bestemmer prisen på brændstof?

I løbet af i år er prisen på benzin og diesel steget voldsomt. Men hvad styrer egentlig prisen. Bliv klogere her.

Hvis du har en bil stående i indkørslen, så har du uden tvivl mærket dit månedlige brændstofforbrug stige markant det seneste halve år.

Vi har alle hørt mange forskellige forklaringer på hvad, der er årsagen til prisstigningen. Men hvad er det egentlig, der bestemmer prisen på den benzin, vi hælder på vores biler?

Ifølge Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom hos Sydbank, så er en af årsagerne krigen i Ukraine. Men det er dog ikke den eneste.

- Det er en kombination af Putin og de olieproducerende lande. Under corona kollapsede oliepriserne nærmest. Vi skulle pludselig ikke køre og flyve mere, så olieproducenterne besluttede sig for at producere meget mindre olie, og det betyder, at der lige nu er et mismatch mellem udbud og efterspørgsel, siger Mathias Dollerup Sproegel.

Der er mange eksterne faktorer i spil, når prisen skal fastsættes. Og i følge Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom og chefkonsulent hos FDM, så er der udover corona og krig også en meget væsentlig faktor, der spiller ind.

Dollarkursen.


For selvom prisen på råolie er et vigtigt parameter, som blandt andet påvirkes af krig og corona, så følger brændstofprisen med, når dollaren stiger. I 2008 var prisen på råolie eksempelvis højere, men her var dollarkursen 4,7, mens den i dag ligger omkring 7 kroner.

- Så selv om olieprisen ikke er historisk høj, så er den det på vores benzinstandere, fordi at dollarprisen er høj, forklarer Ilyas Dogru.

Det går pengene til

TV SYD har samlet prisen på blyfri 95 fra otte tankstationer fredag 10. juni og beregnet gennemsnittet. Her lyder prisen på 18,07 kroner per liter.

Men hvor ryger de 18,07 kroner per liter hen, når vi stryger dankortet på tankstationen?

56 procent af literprisen er produktprisen, mens 24 procent er afgifter og 20 procent er moms.


Men hvor meget får forhandlerne så ud af det, når du ruller ind på tankstationen og fylder brændstof på din bil?

Ifølge Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank tjener forhandlerne ikke styrtende på en liter benzin.

- Normalt tjener forhandlerne 30-40 øre per liter benzin, de sælger. Jeg tror faktisk kun lige, de får afgifterne dækket, men de lever af den mængde, de sælger, siger han.


Og når en forhandler så vælger at sætte prisen ned, som det ses i forbindelse med den nye Shell Express-tankstation i Ribe, der fredag åbnede med et tilbud om brændstof til 9,99 kroner per liter, så er der ikke meget fortjeneste.

Fredag eftermiddag var der trafikkaos i Ribe, da Shell Express åbnede en ny tankstation med tilbud på benzin og diesel til 9,99 kroner literen.
Fredag eftermiddag var der trafikkaos i Ribe, da Shell Express åbnede en ny tankstation med tilbud på benzin og diesel til 9,99 kroner literen.

Men hvis du sukker efter lavere brændstofpriser i en nær fremtid, så kan du kun blive skuffet, ifølge Ilyas Dogru fra FDM.

- Meget bliver styret af eksterne faktorer såsom dollarkursen, og hvor stor efterspørgsel der er på olie. Jeg tror ikke, at vi kommer til at se de lavere priser, som vi så i starten af året, fortæller han.