Hvert tredje parallelsamfund ligger i Syd- og Sønderjylland

På Indenrigs- og Boligministeriets liste over 12 parallelsamfund i Danmark, som tidligere gik under betegnelsen "ghettolisten", ligger fire af dem stadig i Syd- og Sønderjylland.

Fire ud af 12 parallelsamfund ligger fortsat i Syd- og Sønderjylland. 

I Sønderborg, Esbjerg, Horsens og Kolding finder man stadig nogle af landets mest belastede boligområder, hvor mere end halvdelen af beboerne har ikke-vestlig baggrund, og hvor mange blandt andet står uden for arbejdsmarkedet.

Det drejer sig om følgende fire boligområder:

  • Nørager/Søstjernevej, Sønderborg
  • Stengårdsvej, Esbjerg
  • Sundparken, Horsens
  • Skovvejen/Skovparken, Kolding


Områderne figurerer samtidig på listen over omdannelsesområder, der før gik under betegnelsen “hårde ghetto-områder”. Her ender et boligområde efter fem år på parallelsamfundfundslisten.

Et parallelsamfund opstår, når området opfylder mindst to af fire socioøkonomiske kriterier samtidig med, at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.

I alle fire boligområder er andelen beboere med ikke-vestlig baggrund langt over 50, og flere end 60 procent af beboerne har kun en grunduddannelse.

Belastede boligområder i Syd- og Sønderjylland

Seks områder er udsatte

Indenrigs- og Boligministeriet udsendte onsdag den årlige liste over belastede boligområder.

Regeringens liste over parallelsamfund er blevet lidt kortere. Antallet af belastede boligområder er faldet fra 15 til 12. Fire boligområder opfylder ikke længere kriterierne for at være et parallelsamfund, mens ét område er kommet til.

I Syd- og Sønderjylland er seks boligområder karakteriseret som udsatte boligområder. Præstebakken/Syrenparken i Esbjerg er eneste nye område på listen.

Fire af dem betegnes ydermere som omdannelsesområder, som er omfattet af en udviklingsplan og skal leve op til kravene om at reducere andelen af almennyttige familieboliger i området.

Sådan defineres et boligområde som udsat, parallel eller omdannelsesområde

Ny liste med forebyggelsesområder

Siden sidste år er der opstået en ny kategori af boligområder, som Bolig- og Indenrigsministeriet kalder forebyggelsesområder. 

Her havner et boligområde, hvis der blandt andet bor mindst 30 procent med ikke-vestlig baggrund. Det er områder, hvor kommunerne skal være opmærksom på, at de ikke ender på en af de andre lister.

Her er syv boligområder i Syd- og Sønderjylland placeret. Blandt andre tre områder i Vejle; Finlandsparken, Løget By og Vestbyen.

Nye betegnelser for belastede boligområder