I år har corona givet dårligere arbejdsbetingelser for indbrudstyve

Trods stigning i antal indbrud i tredje kvartal er antallet af indbrud i private hjem lavere i forhold til tidligere år, og særligt i Syd- og Sønderjylland holder tyvene hænderne i lommerne.

Tyvene lader til at holde hænderne i egne lommer i år. I hvert fald er antallet af anmeldte indbrud i private hjem faldet i 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

quote

Folk har simpelthen været meget mere hjemme, og dermed har boliger ikke stået tomme mange timer om dagen som normalt, så tyvene har haft meget dårlige arbejdsvilkår.

Christian Østergaard, vicepolitiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politi

Særlig i Syd- og Sønderjylland er der sket et fald i løbet af de sidste tre år. I de 14 kommuner, TV SYD dækker, er antallet af anmeldte indbrud i 2020 næsten halveret i forhold til 2018. Og det kan der være flere grunde til.

- Der er nok ingen tvivl om, at covid-19 har haft en væsentlig indflydelse på, at der er sket færre indbrud i år. Folk har simpelthen været meget mere hjemme, og dermed har boliger ikke stået tomme mange timer om dagen som normalt, så tyvene har haft meget dårlige arbejdsvilkår, forklarer Christian Østergaard, der er vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Antallet af indbrud har været historisk lavt i andet kvartal af 2020, hvor coronaen gjorde, at man opholdt sig hjemme. Til og med september i år er der på landsplan anmeldt 25 procent færre indbrud i private hjem i forhold til sidste år.

Flere indbrud i tredje kvartal

På trods af at der er færre indbrud i år i forhold til tidligere år, så er der flere anmeldte indbrud i tredje kvartal af 2020, som er månederne juli, august og september, i forhold til andet kvartal i år.

- I de måneder har vi har haft sommerferie, og derefter gradvis åbning af samfundet, så husene har igen stået mere tomme, når vi vender tilbage til hverdagen, siger Christian Østergaard, som derfor kommer med en appel til folk:

- Få jer nu meldt til Nabohjælp - download appen - så kan I hurtigt og nemt fortælle de nærmeste naboer, når I er væk også bare en weekend. Det virker præventivt på indbrud, og vi skulle meget gerne fortsat holde indbrudstallene nede, siger han.

Flest indbrud i de mørke måneder

Det er dog forventeligt, at indbrudstallene vil stige i efteråret. En rapport lavet af Botrygt konkluderer, at langt de fleste indbrud sker i de mørke måneder. Oktober, november og december er de måneder, hvor der sker flest indbrud - tyve kan arbejde i ly af mørket, og hvor der også er færre mennesker og dermed naboer ude i haverne og på vejene omkring boligerne.

Ifølge Botrygt sker fleste indbrud om formiddagen mellem klokken 10 og 12 og igen mellem klokken 18 og 20. Der er klart færrest indbrud om natten og tidlig morgen.

Den foretrukne arbejdsdag for tyveknægte er fredag, hvis vi altså ser bort fra juleaften, som er den dag på året, hvor der sker flest indbrud.  

5 vigtigste råd mod indbrud: