I dag er årets største blå mandag - men dagen er ikke som den har været

Jakkesættene og de fine kjoler er pakket væk, og dagen er for mange blå - men dagen er ikke helt, som den var engang.

I dag er årets største blå mandag, hvor konfirmander fejrer, at konfirmationerne i store bededagsferien er veloverstået. Ekstra mange fester bliver afholdt i den forlængede weekend.

Det fortæller Marie Vejrup Nielsen, der er lektor i religionsvidenskab på Aarhus Universitet.

- Blå mandag er de unges dag, hvor skolerne giver dem en gratis fridag til at hygge sig med vennerne, siger hun. 

Nogle husker måske tilbage på en blå mandag, hvor alkohol var en fast ledsager på dagen og en del af at blive voksen. Nu handler dagen dog for langt de fleste unge i højere grad om fællesskab og gode oplevelser.

Det fortæller Suzette Munksgaard, der er forskningsmedarbejder på Center for Ungdomsstudier.

- Studier viser, at færre unge drikker i konfirmationsalderen end tidligere, og det skyldes formentligt, at alkoholgrænsen er blevet hævet. Derfor er fokus på blå mandag ikke længere på at drikke alkohol, men derimod at få en dag med oplevelser, siger hun.

En dag med mening

Overordnet er hovedformålet med blå mandag i dag at få en dag, der styrker fællesskabet mellem klassekammeraterne, og samtidig få minder man kan tænke tilbage på i fællesskab.

Men det er ikke kun alkohol, der er kommet mindre i fokus på blå mandag - shoppeture, hvor alle konfirmationspengene fyres af, er heller ikke længere i høj kurs. 

Hvad er blå mandag?

Udtrykket blå mandag stammer ifølge nogle kilder fra Tyskland. Det kommer fra farversvendene, som om søndagen farvede tøj og stoffer blå, men derefter skulle det tørre et helt døgn. Derfor holdt farvesvendene fri, og begrebet blå mandag er i dag på tysk en pjækkedag. 

I Danmark bruges betegnelsen blå mandag om den første mandag efter konfirmationen. Blå mandag er ikke en obligatorisk fridag, men mange skoler holder traditionen i hævd og giver eleverne fri til at holde blå mandag med deres klassekammerater. 

Kilde: Kristendom.dk

- Unge i dag har i højere grad fokus på andet end de materielle værdier, så nu er det gode, fælles oplevelser med vennerne, der er af betydning, ligesom det også er andre værdier såsom trosafklaring og eget valg, der er af betydning for, hvorfor de vil konfirmeres. Derfor giver det ikke mening at bruge blå mandag på en shoppetur på Strøget, forklarer hun. 

En ny kultur

En, der især kan nikke genkendende til, at de unge i den grad søger at bruge deres blå mandag på fede oplevelser, er Morten List Christensen, der er SSP konsulent ved Esbjerg Kommune. 

quote

Vi synes, det lykkes at skabe en kultur, hvor oplevelser er i fokus i modsætning til alkohol

Morten List Christensen, SSP konsulent ved Esbjerg Kommune

SSP er et samarbejde mellem Socialforvaltning, Skole og Politi i forhold til hjælpe børn og unge under 18 år.

Tilbage i 1999 fik han idéen til at starte Esbjerg Blue Action Card, der er et kommunalt tilbud i Esbjerg Kommune og et samarbejde mellem foreninger, skoler, frivillige, SSP Forebyggelse & Vejledning og byens erhvervsliv. Formålet var at arrangere trygge og gode blå mandage med oplevelser i fokus fremfor alkohol. 

- Grunden til, at vi startede Esbjerg Blue Action Card, var, at vi ville nedsætte alkoholforbruget blandt de unge, for det havde vi store problemer med i Esbjerg Kommune, siger han. 

Siden 1999, hvor SSP begyndte, har 55.000 unge prøvet konceptet, og kun ni unge er gennem tiden blevet taget i at være påvirket af alkohol eller drikke alkohol på blå mandag. 

- Vi synes, det lykkedes at skabe en kultur, hvor oplevelser er i fokus i modsætning til alkohol, siger han og fortæller, at de unge i dag går op i at prøve aktiviteter, de ikke har mulighed for at prøve til hverdag.

Gennem Esbjerg Blue Action Card får de unge adgang til 50 forskellige aktiviteter, der foregår i Esbjerg og omegn, mens 250 voksne er til stede dagen igennem for at sikre, at alle har en god dag.