Internationalt politisamarbejde fører til fald i 'kighulstyverier'

Politiet har sammen med europæiske kollegaer sat en stopper for en særlig slags tyveri fra lastbiler, hvor kriminelle skærer hul i lastbilers presenninger og stjæler varerne.

Et internationalt politisamarbejde har bremset en særlig form for organiseret kriminalitet, hvor kriminelle stjæler gods for mange milliarder kroner fra lastbiler rundt om i Europa ved at skære kighuller i lastbilernes presenning, når lastbilerne gør holdt for natten på rastepladser, oplyser Syd-og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

I disse huller har tyvene kunnet spotte værdifulde og let afsættelige varer og stjæle dem. I flere sager er chaufførerne også  blevet truet og holdt tilbage, mens gerningsmændene stjal godset.

Antal af kikhulstyverier i Danmark:

Internationalt samarbejde

Siden 2018 har Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet samarbejdet med en række europæiske lande og myndigheder samt brancheorganisationen The Transported Asset Protection Association (TAPA EMEA) om at få stoppet den form for kriminalitet i Project Cargo.

Projektet har blandt andet sammen med polsk politi iværksat en målrettet indsats mod en gruppe meget aktive polske gerningsmænd. 

Udgift på otte milliarder Euro

Da både mængden og værdien af varerne, der transporteres, er stigende, har den form for tyveri været stigende med store økonomiske konsekvenser for de berørte brancher. 

I 2017 er tabet anslået til omkring otte milliarder euro i Europa. 

Project Cargo afsluttes i løbet af 2020, men politiet arbejder på at sikre, at det internationale samarbejde og den målrettede indsats fortsætter - også efter projektets afslutning.